Mi az aszkorbinsav?
Az aszkorbinsav ismertebb neve, a C-vitamin. 1893-ban Szent- Györgyi Albert fedezte fel, egy kutatás során fűszerpaprikából izolálta. Mivel a felfedezés rendkívül nagyhatású orvostudományi előrelépés volt, így Nobel díjat is nyert. Az aszkorbinsav a vízben oldodó vitaminok csoportjába tartozó úgynevezett esszenciális tápanyag. Az esszenciális tápanyag jelentése, olyan nélkülözhetetlen vegyületek, amelyeket a szervezet nem képes előállítani természetes módon, így csak pótlás útján lehetséges hasznosulása. Vízben oldódása miatt szervezetünkben nem halmozódik, hiszen kiürül a vizelettel.
Aszkorbinsav számos gyümölcsben, zöldségben megtalálható. Legmagasabb C-vitamin forrásunk például a csipkebogyó, a petrezselyem, chili paprika, áfonya, kivi, brokkoli, citrusfélék. Ez a vitamin fény-és hőérzékeny, így magasabb hőmérsékleten vagy erősebb fény hatására lebomlik. Fogyasztásakor tehát fontos, hogy ne forrázzuk, és ne tegyük ki erős napsütésnek. Különösen érdekes ez, ha mondjuk csipkebogyó teával szeretnénk pótolni a C-vitamint. Ahhoz, hogy a természetes aszkorbinsav tartalma megmaradjon, érdemes 12 órán keresztül áztatni hideg vízben a gyümölcsöt. Miután a kivánt tápanyag kioldódott, már lehet melegíteni a teát.
Az aszkorbinsav adagolása
Mint minden vitamin, vagy étrendkiegészítő, a C-vitamin esetében is figyelembe kell venni a hivatalos ajánlási irányelveket. Egy felnőtt nő naponta 75 mg, míg egy férfi 90 mg C-vitamint igényel. Étkezéssel ez körülbelül 2 és fél csészényi friss zöldségnek és gyümölcsnek felel meg. tehát, ha odafigyelünk az egészséges étkezésre, könnyen pótolhatjuk az alapvető minimális C-vitamin szintet.
Betegség -meghűlés, influenza - esetén kapszulával pótolhatjuk, ösztönözve immunrendszerünket a gyógyulásra. Az aszkorbinsav adagolásának maximuma 1000 mg. Kutatások alapján ez a mennyiség még nem okoz orvosi kockázatot, ennél nagyobb mennyiséget csak orvosi javaslatra szedjünk.
Ezek mellett akár egészséges időszakban, kúraszerűen javasolt állandó kiegészítése a napi kétszeri maximum 250 mg-os kapszula reggeli és esti beosztásban vagy egy db 500 mg-os hosszú oldódású reggel.
Az aszkorbinsav adagolása bizonyos betegségek esetén eltérő lehet. Egy 2004-ben végzett tanulmány alapján cukorbetegek C-vitamin pótlásakor magasabb a később kialakuló szívbetegségek kockázata. Ez a rizikófaktor azonban nem jelentős, ha élelmiszerből szerzett aszkorbinsavról van szó, tehát több gyümölcs vagy zöldség fogyasztása nem befolyásolja ezt a kockázati tényezőt. Ellenben szívroham utáni felépülés alatt se alkalmazzon nagyobb dózist.
Vízben oldódó tulajdonsága miatt az emelt adag vesebetegség esetén is kerülendő, hiszen kiürülése megterhelő lehet, amennyiben a vesék nem teljesen egészségesek. Ebben az esetben nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő mellékhatások, hiszen halmozódik a szervezetben, nem tud természetes módon kiürülni.
Kukorica allergia esetén is érdemes kerülni a kapszulákat, hiszen közülünk több tartalmazza ezt az allergént.
A nem megfelelő adagolásnak lehetnek enyhe mellékhatásai. Például gyomorpanaszok, hányás, hasmenés, túlzott gáztermelődés, fejfájás. Mivel hatással van a vas felszívódására, így vasfelhalmozódást okozhat, ami káros a szervezet számára.
Gyógyhatásai
Ha megfelelő az aszkorbinsav adagolása, akkor a szervezet egy nélkülözhetetlen tápanyaghoz jut. Ugyanis, ahogy említettük, egyik legfőbb feladata a test kollagén szintézise. Azáltal, hogy ösztönzi a termelést, segít a sebgyógyulásban, késlelteti a bőr öregedését. ezek mellett kiegyensúlyozza a vérnyomást, jótékonyan hat az érrendszerre. A gyomorproblémákat,-mint például a gyomorégés, emésztési panaszok, émelygés- enyhíti. Segíti a vas felszívódását, így kiemelten ajánlott vérszegénység esetén. Influenzás időszakban pozitív hatással van a tünetek leküzdésére, a szervezet regenerálódására.