Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36/20 342 9947

Ezért fontos szervezetednek a D-vitamin

Ezért fontos szervezetednek a D-vitamin

Ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működjön, különféle vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Míg egyes vitaminok elsősorban az egészség, a szervezet egyes alterületeire fejtik ki pozitív hatásukat (így például a látásra, vagy a szépségre), addig más vitaminok komplexen az egészségi állapotra, a szervezet holisztikus működésére gyakorolnak hatást.

A legfrissebb kutatások eredményei szerint ezek közé tartozik a D-vitamin is, ami szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. Segít a fertőző betegségek megelőzésében és a betegségekkel szembeni védettség kialakításában.


A D-vitamin érdekessége, hogy mivel azt a szervezet gyakorlatilag magától állítja elő, így bizonyos szempontból inkább hormonnak tekinthető, mint vitaminnak.


Hogyan állítja elő a szervezet a D-vitamint?

A D-vitamin a bőrben képződik. A bőr alatt elraktározódott úgynevezett elővitaminok (provitaminok)  a napsugárzás (ultraibolya sugárzás) hatására D-vitaminná alakulnak át. Innen a vitamint a vér szállítja tovább a májba, ahonnan pedig tovább jut a vesékbe.  

Természetes D-vitamin források

 

D-vitamin források

 

A D-vitamin elsődleges természetes forrását a napfény jelenti. Már napi 30 perc napozás is segíthet a vitaminhiány megelőzésében.

Ha azonban valamely oknál fogva nincs lehetőség a napozásra (télen, vagy huzamosabb betegség ideje alatt), a szükséges vitaminmennyiség egy részét tápanyaggal is be lehet juttatni a szervezetbe. Ehhez a halak, a margarin, a tojás és a tejtermékek lehetnek segítségünkre. (Mivel zsírban képződő vitamin, így a zöldségekben, gyümölcsökben csak kevés kivétellel található meg, de az állati eredetű élelmiszerekben sem olyan jelentős jelenléte, hogy fedezni tudná a teljes napi szükségletet.) A napfény és a fent felsorolt élelmiszerek mellett étrend-kiegészítőkkel is kiegészíthető a napi D-vitamin adag, sőt annak érdekében, hogy a szervezet megőrizze egészségét és ellenállóképességét, a tudatosan ügyelni kell, hogy ne alakuljon ki a szervezetben hiányállapot.


Kutatások igazolják, hogy azok között, akik rendszeresen szednek D-vitamint, alacsonyabb az influenza és az ahhoz hasonló megbetegedések aránya.


A D-vitamin pozitív hatásai

 • Egészséges csontfejlődés
  A D-vitamin elősegíti a kálcium beépülését a csontokba, így biztosítva az egészséges csontfejlődést.

   
 • Csontritkulás megelőzése
  Idősebb korban megnő a csontritkulás kialakulásának esélye, aminek oka részben, hogy az idő előrehaladtával a szervezet egyre kevesebb D-vitamint termel. A D-vitamin megfelelő pótlásával, szintentartásával a csontritkulás és tünetei megelőzhetők.

   
 • Immunrendszer erősítése.
   
 • Daganatos sejtek terjedésének gátlása
   
 • Tumor, rákos megbetegedések megelőzése
   
 • 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzése
   
 • Fogak egészségének megőrzése.
  D-vitamin hiányában a kálcium nem tud megfelelően beépülni a fogakba, ami a fogak gyors romlásához, szuvasodásához vezethet. 

   
 • Pikkelysömör gyógyítása
  A pikkelysömörben szenvedők szervezetében a legtöbb esetben nem elégséges a D-vitamin szintje. A napi D-vitamin adag növelésével a pikkelysömör tünetei enyhíthetők.

 • Kálcium és foszfor felszívódásának és beépülésének elősegítése.

Mennyi a szükséges napi D-vitamin adag?

Az, hogy a szervezetnek mennyi D-vitaminra van szüksége sok mindentől függ. Jellemzően a csecsemőkortól serdülőkorig terjedő életkori szakaszban kiemelt fontosságú a D-vitamin, hiszen alapjaiban meghatározza a csontozat fejlődését. Azonban a szervezet igénye eltérő lehet éghajlatonként, évszakonként, illetve megbetegedések esetén is. Így például egy megbetegedés esetén, illetve azt követően a szervezetnek nagyobb dózisú D-vitaminra lehet szüksége a hiányállapot megelőzéséhez, avagy megszüntetéséhez.

De hogy konkrétabb adatokkal szolgáljunk: a hazai szakemberek javaslata, hogy ősztől tavaszig napi 1500-2000 Nemzetközi Egységnyi dózist vigyünk be szervezetünkbe étrendkiegészítők, vagy gyógyszerek formájában.

 

d-vitamin hatásai

 

Mitől alakulhat ki D-vitamin hiány?

D-vitamin hiány kialakulhat abban az esetben, ha az illető nem jut elegendő napfényhez, valamint egyoldalú táplálkozás, vagy helytelen diéta következtében is.

Az idősebb korosztály, a nagyobb felesleggel küzdők, a várandós nők és a fél év után is kizárólag anyatejjel táplálkozó gyermekek fokozottan ki vannak téve a D-vitamin hiány veszélyének.

Hiányállapot alakulhat ki továbbá a vese túlműködése esetén, de pajzsmirigy problémák következtében is. 


A magyarországi kutatások eredményei szerint a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányos.


 

A hiányállapot tünetei

Szervezetünknek már csecsemőkortól szüksége van a D-vitaminra.

Ha a csecsemő D-vitamin hiányban szenved, csontjai nem fejlődnek ki kellőképpen, vázrendszere gyenge, törékeny, görbe lehet. A csontok nem megfelelő fejlődése pedig kihat az ízületek és az izmok működésére egyaránt. Ennek megelőzése érdekében a gyermekek 3 éves koráig előírás a D-vitamin rendszeres pótlása.

Az alacsony D-vitamin szint szinte valamennyi betegség előfordulásának kockázatát megnöveli.

D-vitamin hiány esetén megnő a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kialakulásának veszélye, ahogyan nagyobb az esély a magas vérnyomásra, meddőségre, asztmára és az agyvérzésre is.

Mindezek mellett az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők körében nagyobb a depressziós tünetek és a koncentráció zavar aránya is.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezet számára, amely alapjaiban határozza meg az egészséget, az egészséges fejlődést, ezért ha fenn áll a gyanú, hogy a szervezet nem jut elég D-vitaminhoz, mindenképp érdemes ezt pótolni. 

A D-vitamin hiány vérvétellel megállapítható. 

 

D-vitamin túladagolás

Mivel a D-vitamin vízben oldódik, ezért a felesleg nem ürül ki a szervezetből, hanem elraktározódik, ezért alakulhat ki (rendkívül ritka esetben) túladagolás. Ahhoz azonban, hogy ez bármiféle problémát okozzon, az ajánlott mennyiség sokszorosát kell hosszú hónapokon át bevinni a szervezetbe.

A túladagolás tünetei lehetnek: fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, idegesség stb.
Ezek a tünetek a túladagolás megszüntetésével enyhülnek, majd elmúlnak. Szélsőséges esetben, tartósan fennálló túladagolt állapot esetében azonban akár veseelégtelenség is előállhat.

Mivel a D-vitamin hiánya súlyos betegségekhez is vezethet, ezért ügyelj rá tudatosan, hogy rendszeresen bevidd a szükséges vitaminadagot. Ehhez lehetőségeidhez mérten tölts el minél több időt a napsütésben, engedd, hogy bőrödet érje a nap. Mire azonban erre nem lesz minden nap lehetőséged, fogyassz rendszeresen halat, tejtermékeket, margarint és D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket, hogy megelőzd a hiányállapotot és megőrizd szervezeted egészségét.

Van akiknek az év egészében ajánlatos a D-vitamin szedése, az általános orvosi javaslat azonban, hogy november 1. és március 30. között, azaz ősztől, tavaszig mindenkinek szükséges D-vitamint szednie!