Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

15 tévhit és érdekesség a férfi orgazmusól

15 tévhit és érdekesség a férfi orgazmusól

Az orgazmus izgalmas témája mindenkit foglalkoztat. Olyan elemi témakör ez, amellyel kapcsolatban mindenkinek van tapasztalata. Vannak a fejünkben elképzelések és bizonyos szintű tudás is, viszont a kérdés: biztos, hogy minden, amit az orgazmusrók tudunk valóban úgy is van, ahogyan azt képzeljük?

A férfi orgazmus témakörében temérdek tévhit kering. Az alábbi cikkben arra törekszünk, hogy ezeket a tévképzeteket eloszlassuk és tiszta vizet öntsünk a pohárba. A férfi orgazmus kapcsán összegyűjtött tévhitek mellett néhány érdekességet is megosztunk veletek!

Készen álltok? Kezhetjük?

14 tévhit és érdekesség a férfi orgazmusól

 

1.) Az ejakuláció és az orgazmus egy és ugyanaz

Sokan tévesen azonosítják az ejakulációt az orgazmussal. Ez azonban két különböző élettani folyamat, ráadásul nem is mindig jár együtt a kettő. Létezik orgazmus ejakuláció nélkül is és ennek fordítottja is igaz.

Ejakuláció: Az ejakuláció a sperma fizikai kilövellése a hímvesszőn keresztül. Ez egy összetett reflex, amely a központi idegrendszer, különösen a gerincvelő szintjén zajlik. 

Orgazmus érzése: Az orgazmus érzése az a mélyen élvezetes érzés, amely az ejakulációt kísérheti, de nem szükségszerűen van összefüggésben a fizikai folyamattal. Ez az érzés az agyban generálódik, ahol a dopamin, az endorfinok és más neurotranszmitterek fokozott felszabadulása a jutalom és élvezet érzetét eredményezi. Az orgazmus érzése rövid, intenzív élvezetet jelent, amely a teljes testet érintheti.

Ejakuláció nélküli orgazmus: Bizonyos esetekben, például bizonyos meditációs gyakorlatok vagy szexuális technikák alkalmazása során, a férfiak élvezetes orgazmust tapasztalhatnak ejakuláció nélkül. Ez a fajta orgazmus lehetővé teszi a többszörös orgazmusok elérését is, mivel nincs refrakter periódus.

Orgazmus nélküli ejakuláció: Néhány egészségügyi állapot vagy gyógyszeres kezelés következtében előfordulhat, hogy ejakuláció történik anélkül, hogy az orgazmus jellegzetes érzése kísérné. Ez gyakran csalódást okoz a férfiak számára, mivel az ejakuláció fizikai aktusa nem jár a szexuális élvezettel.

 

2.) A férfiak azonnal készen állnak a második, vagy sokadik orgazmusra is

A többszörös orgazmus minden férfi vágya, persze ha a partner is készen áll az új menetre. Az esetek többségében azonban ez nem úgy működik, ahogyan azt a legtöbben elképzelik. az orgazmusok között létezik ugyanis egy úgynevezett refrakter periódus, aminek ideje alatt a férfi test egyszerűen képtelen a következő orgamusra.

Az átlagos refrakter periódus hossza néhány perctől több óráig vagy akár egy napig is terjedhet.

Ez az időszak függ a férfi életkorától, általános egészségi állapotától, pszichológiai tényezőktől, valamint a szexuális aktivitás gyakoriságától és intenzitásától.

 

3.) A férfi orgazmus mindig “kirobbanó” élmény

A férfi orgazmus kapcsán a legtöbbeknek az a kép van a fejükben, hogy a csúcsra jutáskor az erősebbik nem rendkívül intenzív gyönyört él meg, kirobbanó ejakulációval. A valóság azonban az, hogy a férfiak nem egyformán élik meg az orgazmust, míg egyesek tényleg egyfajta katarzist élnek át közben, addig másoknál sokkal kevésbé intenzív az élmény. (Így van ez a nők esetében is.)

 

4.) A férfiak könnyen eljutnak a csúcsra

Talán jellemzően a női nem képviselői vélekednek úgy, hogy a férfiakat könnyű eljuttatni a csúcsra. (Ugyanolyan tévképzet ez, mint hogy a férfiak mindig készek a szexre.) A valóságban temérdek férfi küzd valamiféle potencia problémával, ami megnehezíti számára a csúcsrajutást, az orgazmus elérését. Lehet ez merevedési probléma, vagy előfordulhat, hogy a pénisz valamilyen okból kevésbé érzékeny az ingerekre és erősebb, hosszabb stimulálás szükséges az orgazmus eléréséhez. De akár olyan hétköznapi dolgok is nehezíthetik a csúcsrajutást, mint például a stressz, vagy valamilyen mentális blokk, esetleg egy korábbi konfliktus a partnerrel.

 

5.) Az orgazmusnak mindig fizikai oka van

Bár az orgazmus fiziológiai folyamat és alapvetően az esetek többségében valóban fizikai inger hatására következik be. A férfi orgazmus akár fizikai inger nélkül is létrejöhet. Elég lehet hozzá valamiféle vizuális vagy auditív stimulálás, ami beindítja a fantáziát. Különösen igaz ez az olyan szexuálisan szenzitív időszakokban, mint amilyen a pubertás is.

 

6.) A férfiak szexuális teljesítménye közvetlenül kapcsolódik az orgazmus képességéhez

Egyes tévképzetek összekapcsolják a férfiak szexuális képességét az orgazmusksézségükkel. A kettőnek azonban semmi köze egymáshoz. A partner csúcsra juttatásához jellemzően nincs szükség a férfi orgazmusára. A szexuális teljesítmény rendkívül sokrétű, attól még, hogy egy férfinak esetleg nehézségei vannak az orgazmus elérésével, nyújthat kiemelkedő teljesítményt az ágyban. (Ehhez azonban persze az is fontos, hogy a gyenge orgazmuskészség ne okozzon önbizalom problémákat.)

 

7.) Az orgazmus hiánya a partner iránti vonzalom hiányára utal

Ha a férfi együttlét során nehezen, vagy egyáltalán nem jut el a csúcsra, a partner rögtön arra gondolhat, hogy a vonzalommal lehet a probléma. A kettőnek azonban nem feltétlen van köze egymáshoz. Sőt! Ha a merevedés már létrejött (aminek szintén nem feltétlen van köze a fizikai vonzalomhoz) mégsem éri el a partner az orgazmust, annak biztosan nem a vonzalom hiányához van köze, sokkal inkább a stresszhez, a fáradtsághoz, vagy valamilyen egészségügyi problémához.

 

8.) A szex csak akkor jó a férfinak, ha eljut az orgazmusig

Sokan úgy gondolják, hogy a szex csak akkor nyújt élvezetet a férfi számára, ha a csúcsig juttatja. A valóságban azonban az orgazmus nem feltétlen szükséges a férfi kielégüléséhez, a szex élvezetéhez. Nyilvánvalóan az orgazmus egyfajta kiteljesedése a szexuális gyönyörnek, de a csúcs elérése nélkül is lehet jó és élvezetes az együttlét mindkét fél számára.

 

9.) A férfi orgazmus egyszerű, mint az egyszer egy

Sokan úgy vélik, hogy a férfi orgazmus kevésbé összetett, mint a női orgazmus. Valójában a férfi orgazmus is változatos lehet az érzések, intenzitás és a pszichológiai hatások tekintetében. A férfiak is képesek többféle orgazmus megélésére és a különféle stimulációk más-más intenzitású orgazmusélményt eredményezhetnek.

 

Érdekességek a férfi orgazmus kapcsán

 

10.) Ejakuláció nélkül is van orgazmus

Lehetséges ejakuláció nélkül is orgazmust elérni, ami a tantra szexuális gyakorlataiban és bizonyos meditációs technikákban is előfordulhat.

 

11.) A férfi orgazmus átlagosan 6-10 másodpercig tart, míg a női orgazmus időtartama általában hosszabb.

 

12.) Prosztata orgazmus meglepően jó lehet

A prosztata stimulálásával is elérhető orgazmus, amely intenzívebb élményt nyújthat és eltérő módon érzékelhető, mint a hagyományos, hímvessző stimulálásával járó orgazmus.

 

13.) Az orgazmus javíthatja az egészségi állapotot

A rendszeres orgazmusnak számos egészségügyi előnye van, beleértve a stressz csökkentését, jobb alvásminőséget és csökkenti a prosztatarák kockázatát is.

Egy kutatásban bebizonyították, hogy a magasabb ejakulációs frekvencia – különösen havi 21 vagy több ejakuláció esetén a 20-as és 30-as éveikben, valamint az élet későbbi szakaszaiban lévő férfiak esetén – jelentősen csökkentheti a prosztatarák kockázatát.

 

14.) Az orgazmus élményére hatással van az életkor

Az életkor előrehaladtával változhat az orgazmus minősége és intenzitása is. Idősebb korban hosszabb lehet a refrakter periódus, azaz csökken az esélye a többszörös orgazmus megélésének.