Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36/20 540 7432

Kapuzárási pánik - tünetek és kezelés

Kapuzárási pánik - tünetek és kezelés

A kapuzárási pánik kifejezést hallva a legtöbb embernek mosolyra görbül a szája. Rögtön mindenki egy 55 éves férfit lát maga előtt, aki régi autóját lecserélte egy hitelből fizetett piros sportkocsira. A kapuzárás, kapuzárási pánik kifejezéshez pejoratív, sértő jelentés párosult, holott igazából egy komoly és komplex lélektani jelenség áll a kifejezés mögött.

Cikkünkből megtudhatod, hogy miért vált valaki életet és életmódot hirtelen az 50-es éveiben. Valamint azt is, hogy mik a kapuzárási pánik tipikus tünetei és hogy hogyan lehet megbirkózni vele, sőt mi több... hogyan fordítható az az illető előnyére. 

Mit jelent a kapuzárás és a kapuzárási pánik?

 

A kapuzárás jelen értelemben azt jelenti, hogy az illető életében lezárult egy időszak, bezárult egy kapu. Ahol bezárul egy ajtó ott kinyílik egy új – szokták mondani és ez ez esetben is így van. Lezárult egy időszak, hogy egy új vehesse kezdetét. Az ember a kapuzárás időszakában mérlegre teszi az addigi életét, aminek következtében úgy érezheti, hogy nem tudta kihozni magából és lehetőségeiből a maximumot az elmúlt életszakaszban. A számvetés tanúságaként úgy érezheti, hogy nem tudta megvalósítani önmagát, hogy annyi minden van, amit elmúlasztott megtenni és amitől fél, hogy az új életszakaszban már nem is lesz rá lehetősége.

Ez az újtól, a mástól való félelem váltja ki a kapuzárási pánikot, amikor is az érintett frusztrált, stresszes lesz, a szó szoros értelmében pánikba esik és hirtelen kezdi el megtenni mindazt, amit korábban nem mert, vagy amire valamiért nem volt lehetősége. Sportautót vásárol, fiatalabb hölgyekkel/urakkal igyekszik ismerkedni, munkahelyet vált, világkörüli útra indulna. A kapuzárási pánikkal küzdő sokszor olyan cselekedeteket hajt végre, amelyek a korábbi, fiatalabb életszakaszra jellemzők. Döntései, cselekedetei gyakran irreálisak és figyelmen kívül hagyják a következményeket, ahogyan mások érdekeit és érzéseit is. Erre gyakran rámennek kapcsolatai és nem ritkán a család egysége is.

 

kapuzárási pánik kocsivásárlás


A kapuzárási pánik az ember élete során nem feltétlen egyszeri jelenség. Minden egyes "kapuzárás", minden egyes életszakasz lezárása szembesíti az egyént az élet mulandóságával, kiválthat az érintettből frusztrációt, aminek mértéke egyénenként rendkívül eltérő, ahogyan az is, hogy az illető miként tud megbirkózni vele. A 30-as évek körül, az első gyerek érkezése, a házasságkötés, a munkás évek elindulása például szintén okozhat pánikszerű tüneteket és tetteket, az ebben az életszakaszban jelentkező frusztrációt fiatalkori kapuzárási pániknak szokták nevezni.

Majd, amelyről a leggyakrabban szó esik, és amelyik időszakot gyakrabban emlegetnek, az az úgynevezett életközepi válság, mely nagyjából az 50-es évek kezdeténél üti fel a fejét. (Cikkünk folytatásában ezt az életszakaszt, állapotot fogjuk részletesebben elemezni.)

A kapuzárási pánik bekövetkezése nem törvényszerű. Van aki megtapasztalja, van aki nem, van akit komolyabban nyomaszt, van akit kevésbé. Fontos továbbá megemlíteni, hogy az új életszakasz kezdete nem csak a férfiakat riaszthatja, a kapuzárási pánik ugyanúgy jelentkezhet hölgyek esetében is, jellemzően a változókor beállásakor. Kritikus pont lehet például a haj intenzívebb őszülésének kezdete, a fizikai teljesítmény romlása, a szexuális teljesítmény csökkenése.

 

A kapuzárási pánik tünetei

Az életközepi válság legtipikusabb megnyilvánulása, ahogyan fentebb említettük, a szokatlan, fiatalabb életkorra jellemző viselkedési formák felvétele, az irreális és/vagy radikális cselekedetek. Ezekkel igyekszik az egyén elterelni a figyelmét az élet mulandóságáról. 

A válság azonban megnyilvánulhat kevésbé harsány módon is: jele lehet az általános fásultság, vagy a rendszeressé vált stressz, harag, szorongás is (melyek idővel merevedési gonddá és korai magömlés problémájához vezethetnek).

A krízis egyik első jele az egészségért való hirtelen kezdődő aggódás és ezzel együtt járó túlzó, radikális életmódváltás. Gyakori például, hogy az addig húsimádó illető áttér a vegán, vagy vegetáriánus étrendre.

Az 50-es években a férfi teste, szervezete és mentális állapota is nagy változásokon mehet át: romlik a memória és a fizikai erőnlét, csökken a libidó és a szexuális teljesítmény, mindezek következtében depressziós állapot is kialakulhat

 

kapuzárási pánik - depresszió

 

A kapuzárási pánik biológiája

A kapuzárási pánik jelensége mögött biológiai tényezők, változások is meghúzódnak. A tesztoszteronszint csökkenni kezd, a férfi pedig emiatt testi és lelki változásokon esik át. Ahogyan a serdülő fiúk számára sokszor nehézséget okoz a tesztoszteron hormon növekedésének kezelése: például agresszívebbek, lobbanékonyabbak lesznek, ugyanúgy nehézséget okozhat a középkorú férfiak esetében a hormonszint csökkenése is. A tesztoszteronszint csökkenésével a szexuális teljesítőképesség és a libidó is romolhat. A merevedési zavar által az érintett kevésbé érezheti magát férfinak, kevésbé érezheti magát vonzónak. A csökkent önértékelés pedig lelki, pszichológiai problémákat okozhat.

Az életkor előrehaladtával bár a tesztoszteron szint csökkenése természetes jelenség, nem jelenti azt, hogy ezzel vége a nemi életnek. A gyógynövényi tesztoszteron fokozók természetes és biztonságos módon járulhatnak hozzá a tesztoszteron magasabb szinten tartásához. 

 

 

A kapuzárási pánik kezelése

Fordítsd előnyödre a helyzeted!

 

A kapuzárási pánik nem betegség, sokkal inkább egy hosszabb-rövidebb intenzívebben-vagy kevésbé intenzíven megélt korszak.

A kapuzárási pánikot, ha higgadtan és ésszerűen kezeled, még előnyödre is fordíthatod. Az, hogy félsz az idő múlásától arra késztet, hogy értékelt a lezárt (bezárt) időszakot. Mi az, amivel elégedett vagy és mi az, amivel nem? Nem szereted a munkádat, nem érzed jól magad a munkahelyeden? Tűnődj el, milyen alternatív munkalehetőségek elérhetők számodra! (De maradj reális!)
 

A tükörbe nézve nem vagy elégedett magaddal? Sosem késő, hogy elkezdj sportolni. Ne akard azonban egyetlen hét alatt elérni a kívánt súlyt és kinézetet. Fokozatosan szoktasd hozzá magad a rendszeres mozgáshoz. Nem számít, hogy 30 éves vagy-e, vagy 50, ha sportról van szó, a fokozatosság minden életkorban egyformán fontos.


Nem vagy elégedett a párkapcsolatoddal? Nem olyan már a szex, mint régen? Gondold végig, hogy mi lehet ennek az oka? Elég időt töltötök partnereddel kettesben? Ha nem, csináljatok gyakrabban páros, (az se baj, ha romantikus) programokat.
Unalmas a szex? Csökkent a libidód? Ez ellen is könnyű ma már tenni. Nem kell az egyébként már hosszú évek óta jól működő párkapcsolatot pusztán a szex hiányosságai miatt sutba vetned. Ha újdonságra vágysz, vessetek be játékszereket. 
Ha pedig a libidódon szeretnél fokozni, próbáljatok ki potencianövelő készítményeket. 

 

A tesztoszteron szint csökkenésével enyhül a szexuális étvágy, romolhat a szexuális teljesítmény, ám ezen egy fiatalabb barátnő sem segíthet, sőt csak ronthat a helyzeten mikor azon kapod magad, hogy nem bírod már az iramot.

 

Az hogy az életed egy pontján számvetést tartasz, nem rossz dolog. Tartsd észben, hogy a legtöbb dolgot, amit elmulasztottál, még bepótolhatsz, de ehhez nem kell elrugaszkodnod a realitás talajáról és nem kell hátrahagynod az addigi életed.