Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Maca gyökér / Maca por tájékoztató

Maca gyökér / Maca por tájékoztató

Hallottál a maca gyökér, vagy a maca por jótékony hatásairól, de úgy érzed, még nem tudsz eleget róla és így nem mered elkezdeni fogyasztani? Könnyen lehet, ugyanis nem túlzottan ismert ez a sok értékes vitamint és magas tápanyagot tartalmazó növény, mely rengeteg problémára nyújthat megoldást. Például remek hormonszabályozó hatása van, növeli a termékenységet, segít a változó korban lévő nőknek, csökkenti a stresszt, javítja az immunitást, a migrén megszüntetésében is segíthet, növeli az energiát, az agyi funkciókat, élesíti a memóriát és még a szexuális funkciókat is támogatja, növeli a libidót. Hihetetlen ez a sok jótékony hatás, de mind igaz, melyekre tudományos kutatások is számos bizonyítékot szereztek.

Cikkünkben bemutatunk mindent, amit a maca gyökér témakörében érdemes tudni, részletesen kitérünk minden fontos tényezőre a maca gyökér kapcsán, így remélhetőleg a komplett tájékoztatót elolvasva minden kérdésed és kételyed megválaszolásra kerül.

 

Cikkünk témái:

A maca gyökér eredetéről

A maca gyökér hatásainak tudományos bizonyítékai

A maca gyökér pozitív hatásai

  1. Hormonszabályozás (klimax, menstruációs zavarok)
  2. Termékenység növelése
  3. Libidó fokozása, szexuális funkciók támogatása
  4. Sportolóknak: az izomzat erősítése, az energia növelése
  5. Fogyás maca por segítségével
  6. Immunitás, vitalitás javítása
  7. Agyi funkciók, memória segítése (migrén megszüntetése)
  8. A stressz megszüntetése

A maca gyökér negatív hatása

A maca gyökér használata

A maca gyökér fogyasztásának módjai

 

 

A maca gyökér eredetéről  maca gyökér eredete

 

A maca gyökérnek több neve is ismert, szokták perui ginszengnek vagy Lepidium meyenii-nek is hívni. Ezek a nevek egyben rámutatnak a maca gyökér eredetére is, ugyanis Dél-Amerikában, a közép-perui Andokban található meg. Növénytanilag az úgynevezett keresztes virágú zöldségek családjába tartozik, így lényegében olyan ismert zöldségek rokonának mondható, mint a karfiol, a brokkoli, a retek és a káposzta. Jellemzője, hogy 4000 méter fölött vadon terem és gumós növény. Fogyasztás előtt még feldolgozzák, vagyis kiszárítják, majd megőrlik, mi pedig ebben az állagában fogyasztjuk maca por néven. Az íze önmagában nem olyan finom, pedig hasonlít a dióra, kicsit édeskés, de jellemzően inkább földes ízű, így magában nem szokták enni, hanem belekeverik süteményekbe, pudingba vagy különböző, lehetőleg egészséges ételekbe, például zabkásába.

Már az inkák is felfedezték, ősi étele volt ennek a régi népcsoportnak, sőt, a régészeti kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy még termesztették is. A ma leggyakrabban használt elnevezése is valószínűleg az inkák kecsua nyelvéből ered. A „ma” azt jelenti, hogy „hegyen termesztett”, a „ca” jelentése pedig, hogy erősítő tápszer. Ez azt mutatja, hogy már kétezer évvel ezelőtt is használták ennivalóként, illetve gyógyászati célokra. Úgy tudni, hogy harcba vonulás előtt előszeretettel fogyasztották az inkák a maca port, ami így nagyobb erőt és kitartást biztosított számukra a küzdelemben, fokozta az állóképességüket, illetve az inkák is használták már, mint afrodiziákumot is. Állítólag a spanyol hódítások idején az Európából hozott állatok nem bírták a magashegyi klímát, emiatt pedig egyre jobban csökkent a számuk, melyen végül a maca gyökér használata segített. Szexuális teljesítményfokozó hatása a perui őslakosok körében is ismert tény, máig alkalmazzák akár férfiak, akár nők tekintetében is erős potencianövelő gyanánt.


 

A maca gyökér hatásainak tudományos bizonyítékai
 

A PubMed (US National Library of Medicine National Institutes of Health Search database) adatbázisában sok olyan forrás található, melyben a maca gyökér jótékony hatásait elemzik. Ebben az adatbázisban gyűjtik össze a biológiai és orvosi tudományos publikációkat, így az információk nagy része, ami itt olvasható a maca gyökérről, tudományosan is alátámasztott. Cikkünk megírása során is ezt a tudományos, szakmai forrást használtuk alapul.

A maca gyökeret már számos módon vizsgálták, így pontos információk állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy milyen fajta vitaminok találhatóak benne. Ilyen például az A-, B1-, B2-, B3-, C-, D-vitamin, a kálcium, a magnézium, a vas, a cink, a réz, a nátrium, a kálium, 15% körüli fehérje is található benne, illetve élelmi rost, aminosav, zsírsav és egyéb egyedi vegyületek, mint például a makaén és a makamid.

Természetesen a maca gyökér nem helyettesíti a vitaminokban gazdag, változatos étrendet, illetve a rendszeres testmozgásnak is köszönhető egészséges életmódot. A pozitív hatásai egyénenként eltérőek és nem garantáltak, viszont remek kiindulási alapot nyújtanak az adott probléma megelőzése érdekében vagy annak meglétekor megoldásként is szolgálhat, vagy akár mint kisegítő alternatíva is szóba jöhet.

 

A maca gyökér pozitív hatásai
 

1. Hormonszabályozás (klimax, menstruációs zavarok)
 

A női és a férfi hormonrendszer egészséges működését is biztosítja a maca por, ami egy természetes hormonszabályozó, melyet adaptogén tulajdonságának köszönhet. Ez azt jelenti, hogy a maca gyökérnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezetünk életfunkcióira, vagyis természetes módon képes arra, hogy segítse a szervezet alkalmazkodását akár a fizikai, akár a szellemi terheléshez. A maca gyökér hatására lelassulnak a túlműködő és felgyorsulnak az alul működő szervek. Így a nem jól funkcionáló szervek a megfelelő szintre kerülhetnek, ellenben az egészségesen működő szervek munkájára nincs befolyással a gyógynövény. Ez azt jelenti, hogy a maca por mindig ott hat, ahol a legnagyobb szükség van rá. [1]

Ebből kifolyólag nagyon jó hatást gyakorol a változó kort megélőkre is, segíthet a menopauzás tünetek kiegészítő kezelésében, vagyis bátran lehet használni a klimax tüneteinek az enyhítésére is.

Szintén a hormonháztartással függ össze a menstruáció és a különböző menstruációs zavarok. A maca gyökér ugyanúgy, ahogy a klimax esetében, bizonyítottan tudja szabályozni a petefészek működését, mellyel a fent említett módon képes segíteni a menstruációs problémáknál és enyhítheti vagy megszüntetheti a menstruáció előtti tüneteket is. [2]

 

2. Termékenység növelése
 

Mivel a maca por növeli a vér oxigénszintjét, így a termékenység növelésének elérése érdekében is használják. Az anabolikus szteroidok - melyek manapság a legelterjedtebb teljesítményfokozó szerek, de egyben nagyon sok, akár visszafordíthatatlan mellékhatással is jár a fogyasztásuk - természetes helyettesítője a maca gyökér. Pozitív hatása többszörösen is bizonyított, míg mellékhatása - ellentétben az anabolikus szteroidokkal - szinte nincs is, de erről részletesebben egy másik alpontunkban térünk ki.

A férfiak esetében a maca por növeli a spermatermelést, ugyanis mind a számukra, mind a mozgékonyságukra és minőségükre hatást gyakorol és csökkentheti a prosztata megnagyobbodását is.

A nők esetében is pozitív befolyással bír, a hormonháztartás kiegyensúlyozó hatásának köszönhetően ugyanis a termékenység támogatásában, illetve a meddőség bizonyos formáinak a kezelésében is segíthet. [3]

 

3. Libidó fokozása, szexuális funkciók támogatása
 

Ahogy fentebb olvasható, a férfi és a női nemi működés növelése érdekében már az inkák és a perui őslakosok is alkalmazták ezt a gyógynövényt. Tanulmányok mutatták ki, hogy azoknál a férfiaknál, akik enyhe merevedési zavarral küzdöttek, jelentős mértékben figyeltek meg javulást. Több oka is lehet ezeknek az enyhe fokú problémáknak, például akár a rossz állapotban lévő, beszűkült érrendszer is egy ilyen tényező, mely így nem tudja a megfelelő vérellátást biztosítani a hímvesszőnek, de akár a stressz is a gondok forrása lehet, mely miatt nem tudnak ellazulni az adott izmok. Mivel a maca hatása kiterjed a vér oxigénszintjére is, remekül képes pozitív irányba befolyásolni az enyhe merevedési zavarral küzdő férfiak ilyen jellegű problémáját, illetve a stressz ellen is hatásosnak bizonyul. A libidó és a szexuális vágy növelése révén a teljes szexuális egészség is nagymértékben javul, ráadásul ez egy természetes vágyfokozó, mely így természetes módon nyújt támogatást az érintetteknek.[4]

 

4. Sportolóknak: az izomzat erősítése, az energia növelése
 

A mai világban hazánk lakóinak szerencsére már nem kell harcba vonulniuk, mint ahogy azt az inkák tették, de a maca hatása egyéb fizikai megterhelést is képes pozitív irányba befolyásolni. Különböző sportteljesítmények eredményeinek a növelésére is képes a maca por, ugyanis kihat az izomzat fejlődésére és erősítésére is. Teljesítménynövelő hatásának köszönhetően egyre többet használják az aktív sportolók és testépítők is, hiszen minden egészségre ártalmas vegyi anyag nélkül teszi lehetővé az izomzatok erősítését és harmonikus fejlesztését. Egy tudományos kutatás során kerékpárosokat teszteltek. A kerékpárosok egyik felének adtak maca port, a másik felének nem. Nem meglepő módon sokkal többet bírtak azok a kerékpárosok, akik fogyasztottak maca port. A kísérlettel ismételten bizonyítást nyert, miszerint a maca pornak remek teljesítményfokozó hatása van, így valóban érdemes ezt a gyógynövényt fogyasztaniuk a sportolóknak.

 

5. Fogyás maca por segítségével
 

Bár a maca por önmagában nem zsírégető hatású, de segíti az edzés utáni regenerálódást. A testedzést követően izmaink hamarabb helyreállnak, így edzéseink gyakoribbá és hatékonyabbá tehetőek, vagyis a maca por közvetve járul hozzá fogyásunk hatékonyságához.

 

6. Immunitás, vitalitás javítása
 

Az immunrendszerre is nagyon jó hatással van a maca gyökér, mely természetes módon erősíti és növeli ellenálló képességét. A megfelelő immunitás, vagyis védettség például a különböző betegségek ellen szintén egy olyan pozitív hatása a maca gyökérnek, mely rengeteg élethelyzetben jól jöhet. Egy kis enyhe megfázás leküzdése során vagy súlyosabb betegségek kiegészítő kezeléseként is lehet alkalmazni.

A megfelelő immunitással és energiával rendelkező emberek vitalitása - vagyis életereje - logikus módon sokkal jobb azoknál, akiknek gyenge az immunrendszere. Ez azt vonja maga után, hogy akár az általános hangulatod javítása céljából is érdemes lehet fogyasztani ezt a gyógynövényt. [6]

 

7. Agyi funkciók, memória segítése (migrén megszüntetése)
 

A maca gyökér nem csak fizikailag, hanem szellemileg is képes a teljesítmény fokozására. A maca hatása, hogy védi az agysejteket a különböző károsodások ellen. Minél idősebb lesz az adott illető, annál érdemesebb a maca gyökér jótékony hatását kiélveznie, mely az agyműködés serkentésében fejti ki erejét. A különböző kognitív képességeket egészséges, idősnek nem mondható életkorú embereknél is javítja, illetve számukra is jobb szellemi teljesítményt biztosít. A memória fejlesztése érdekében is ajánlatos fogyasztani, illetve akár a migrén megszüntetésére, enyhítésére is képes.

 

8. Stressz megszüntetése
 

A stressz a mai rohanó világban nagyon sok mindenkinél okoz problémát, hiszen nem tudunk olyan ütemben alkalmazkodni az adott körülményekhez, mint szeretnénk. Mivel a maca por hatása a már említett adaptogén tulajdonságának köszönhetően segít a szervezetünknek alkalmazkodni, így a stressz leküzdésében is képes bennünket ellenállóbbá tenni.[7]

 

A maca gyökér negatív hatása
 

A maca gyökér fogyasztása a szervezetre se külsőleg, se belsőleg nem káros, nincs negatív hatással. Egy esetben érdemes konzultálni orvossal, ha pajzsmirigy problémákkal küzdünk, ugyanis olyan anyagokat tartalmaz a gyógynövény, mely zavarhatja a pajzsmirigy normális működését. Mivel adaptogén növényről beszélünk, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani, mivel legjobban akkor fejti ki a hatását, ha hosszú távon, folyamatosan szedi az ember.

 

A maca gyökér használata
 

Nagyon sokrétűen fel lehet használni ezt a gyógynövényt. Nem csak por, hanem akár maca tabletta vagy maca gyökér kapszula formájában is árusítják. Érdemes ellenőrizni, hogy mennyi az adott készítményben a maca gyökér tényleges jelenléte, ugyanis sok olyan termékkel is lehet találkozni, melyekben alig van a gyógynövényből és a termék egyéb összetevői érik el azt hatást, amit a maca gyökérnek tulajdonítunk. Így sajnos, ha történik is változás a problémánkban, nem valószínű, hogy a maca természetes hatóanyaga miatt. Főleg akkor gyanús, ha azt ígéri az adott termék, hogy csupán fél órával az adott tevékenység előtt kell bevenni és akár napokig is eltart a hatása. Ilyen esetben arra kell gondolnunk, hogy valamilyen gyógyszer hatóanyagát, vagy egyéb gyógynövényi hatóanyagokat is belecsempészték az adott termékbe. A maca por akkor lesz eredményes, ha hosszú ideig szedjük, legalább 6-8 hétig.

Mint minden ismeretlen étel fogyasztásának a kezdetekor, a maca pornál is érdemes kis adaggal kezdeni, majd fokozatosan emelni a mennyiséget, míg el nem éred azt a szintet, amit az adott készítmény tájékoztatója előír. Minél hosszabb ideig szeded a maca port, annál jobb eredményekre számíthatsz, és nem kell tartanod azoktól a mellékhatásoktól, amiket a receptre felírt gyógyszereknél tapasztalhatnál.

 

A maca gyökér fogyasztásának módjai

 

maca gyökér kapszula
 

A maca port lényegében nem lehet túladagolni, ugyanis ahogy említettük, nincs kimutatott mellékhatása. Nyilván nem kell túlzásokba esni, magában nem is szokták fogyasztani, de remek lehetőség arra, hogy hozzáadjuk valamilyen számunkra is ízletes ételhez vagy italhoz.

A maca gyökérhez főképp por formájában juthatunk hozzá, melynek állaga a lisztre hasonlít. Ennek köszönhetően remek adalékanyagként szolgál különböző torták, sütemények, kalácsok, de akár kenyér vagy pogácsa elkészítéséhez is. Ezen túl hozzáadható gabonafélékhez és italokhoz is. Például egy eleve egészséges alapanyagokból álló turmixhoz keverve igazán hatásos és vitaminban gazdag innivalót készíthetünk magunknak. Sokak szerint olyan az illata a maca gyökérnek, mint a tejkaramella és az íze is hasonlít hozzá – egyesek szerint a dióhoz és a földhöz is. Mindenesetre érdemes az édes íz világú ennivalókhoz hozzákeverni, akár pudingokhoz, tejberízshez vagy zabkásához. Angol nyelvű honlapokon nagyon ízletes és finom recepteket lehet találni, melyekben előszeretettel alkalmazzák a maca port.

 

maca por recept

 

Megtévesztő lehet, hogy maca tea néven hívnak egy japán teafajtát is, melynek a helyes neve a nagyon hasonló matcha tea. Természetesen lehet a maca gyökeret teához is adni, de finomabb ízt kaphatunk, ha inkább kávéhoz keverjük hozzá. Olyan név tehát, hogy maca tea nem igazán létezik, mégis többen szokták így hívni a jellegzetes zöld színnel rendelkező japán matcha teát.

A maca gyökérnek létezik préselt, illetve főzött formája is, de érdemes inkább a maca por főzésének az elkerülése, ugyanis a hő által megsemmisülhetnek a gyógynövény fontos részei.

 

 

Reméljük sikerült egy átfogó képet bemutatni a maca gyökér különböző hatásairól, illetve felhasználási módjairól. Szintén bízunk benne, hogy az interneten megtalálható temérdek mennyiségű és nem feltétlenül hiteles információk közül hamar megtalálod ezt a részletes, tudományos kutatások eredményeit is magába foglaló tájékoztatónkat, ugyanis arra törekedtünk a megírása során, hogy minden olyan területet érintsen, amit a maca gyökér használata előtt tudni érdemes.

Ha pedig szívesen megtapasztalnád a maca gyökér hatását, webáruházunkban minőségi és kizárólag gyógynövényi hatóanyagokat tartalmazó maca kapszulák, maca por és maca kivonatok közül válogathatsz!A cikk megírása során felhasznált szakirodalmak:

[3] Shin BC, Lee MS, Yang EJ, et al. Maca (L.meyenii) for improving sexual function? a systematic review. BMC Complement Altern Med.