Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A merevedési zavar és kezelése, avagy a potencianövelés

 A merevedési zavar és kezelése, avagy a potencianövelés

Itt az alkalom: tudj meg mindent a merevedési zavarról!

A merevedési zavar olyan probléma, melytől a legtöbb férfi retteg, sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy velük ilyesmi megtörténhet, mégis valamennyiük szembe találkozik a problémával élete során. Mivel általánosan elterjedt jelenségről van szó, melyet ma már megannyi módon lehet kezelni, ezért hiba a problémakört tabunak tekinteni. A tünetmentesítéshez ugyanis nélkülözhetetlen, hogy az illető belássa, hogy bizony nehézségei vannak a kívánt erekció elérésében. Hogy ledöntsük a merevedési zavarokat és potenciaproblémákat körülölelő falakat, alábbi cikkünkben minden információt összegyűjtöttünk, amit a jelenséggel kapcsolatosan tudni lehet és érdemes.
 

Cikkünkben az alábbi pontokat fogjuk érinteni:
 

 • A merevedési zavar fogalma
 • Mi a különbség a merevedési zavar és az impotencia között
 • A merevedési zavar tünetei
 • Az erekció élettana
 • A potencia zavar okai
 • A merevedési zavar kialakulásának rizikófaktorai
 • Hogyan történik a merevedési zavar kivizsgálása?
 • Mit lehet kezdeni a problémával
 • A merevedési zavar kezelése
 • Tanácsok a potencianövelés eredményességéhez
 • A legnépszerűbb potencianövelő szerek


A merevedési zavar fogalma

 

A merevedési zavar kifejezés azt a diszfunkciót jelöli, mely során a hímvessző merevségi állapota nem kielégítő a szexuális együttlét létrejöttéhez, vagy annak eredményes befejezéséhez.

Bár a merevedési zavar jellemzően az idősebb korosztályt, a 65 év feletti férfiakat sújtja, igazából bármely életkorban, bármikor kialakulhat időszakosan jelentkező, de akár még kóros verziója is.

Az erekciós probléma nem csak a férfiakat érinti, hanem párkapcsolatukra is negatívan hat, hiszen a merevedési zavarokkal küzdők nem képesek a kielégítő szexuális teljesítmény biztosításának alapfeltételére, a kellően kemény és tartós erekcióra. A szexuális együttlétet érintő problémák mindkét felet érintik, így helytelen tabuként kezelni a témát. Sőt, ha nincs meg a partnerek között a megfelelő, nyitott kommunikáció, a merevedési zavar felismerése és a közös megoldáskeresés, az könnyen a párkapcsolat végét is eredményezheti.

 

 

Mi a különbség a merevedési zavar és az impotencia között?
 

A merevedési zavar az erekció létrejöttének nehézségét jelenti. Azt, hogy az illető nehezen, esetleg hosszas idő alatt, erősebb közvetett, vagy közvetlen ingerlés hatására képes csupán elérni a kívánt merevedést és ez nehezíti az együttlét létrejöttét. Impotenciáról ezzel szemben akkor beszélhetünk, ha a merevedési zavar nem csak megnehezíti, hanem teljes mértékben el is lehetetleníti a közösülést. Így tehát az impotencia voltaképpen a merevedési zavar egy súlyosabb verziójaként is tekinthető.

A merevedési zavar jelentkezhet időszakosan, ez esetben nem tekinthető kórosnak. A merevedési zavarok okai lehetnek: az aktuális szellemi, fizikai állapot, stressz, fáradság is. Az életkor előrehaladtával azonban egyre gyakoribbak lehetnek ezek a problémák. Ez európai országokban mért adatok szerint a 40 év alatti, fiatal férfiak esetében a merevedési zavar előfordulási gyakorisága 4-10%, a 40-60 év közötti férfiak esetében 39-57%, míg a 60 és afeletti korosztálynál már 60+ százalék. Az alkalmi előforduláson még könnyedén túlteheti magát az ember, az állandósult zavar azonban már kihathat az önértékelésre, a partnerrel való kapcsolatára is. A férfiak nagy része hasonló probléma esetén úgy érzi, hogy nem tud megfelelni, hogy férfiasságában, sőt önmagában van a hiba (ami természetesen helytelen feltételezés.) A merevedési zavar tehát nem kizárólagosan testi, hanem egyben, közvetett módon érzelmi problémát is jelent. A merevedési zavar során jelentkező frusztráció és stressz, tovább nehezítheti az erekció létrejöttét, így az érintett könnyen egy véget nem érő spirálba kerülhet. Nem beszélve arról, hogy mindezen frusztrációk kihatnak az élet különböző területeire, így például a munkára is, ahol az illető a magánéleti gondok miatt, nem tud kellőképp a feladatokra koncentrálni.

merevedési zavar gyakorisága

 

 

A merevedési zavar tünetei:
 

A merevedési zavar tünetei egyénenként eltérő mértékűek lehetnek attól függően, hogy az erekciós probléma milyen szinten áll fenn az illetőnél. Ezek alapján a tünetek a különböző fokozatok szerint:

 • a problémával küzdő nem képes a teljes erekcióra, merevedése lassan és nem megfelelő keménységgel jelentkezik
 • az érintett nem képes a merev állapotot a közösülés végéig fenntartani, az az aktus során, még az orgazmus előtt renyhülhet, megszűnhet
 • az érintett teljes mértékben képtelen az erekcióra

A merevedési zavar mellé sokszor társul korai magömlés is, a merevedési zavartól tartva ugyanis az érintett férfiak hajlamosak siettetni az orgazmust, ami rossz beidegződéshez, az ejakuláció kontrolljának elvesztéséhez vezethet.
Sok férfi a merevedési problémát úgy éli meg, mintha férfiasságától fosztanák meg, ezért szégyelli. A merevedési zavar azonban a férfiak nagy százalékát érinti, az életkor és egyéb körülmények hatására jelentkező gond pedig természetes jelenség, így abszolút nincs rajta szégyellnivaló, kiváltképp, hogy a merevedési zavar mára már könnyedén orvosolható lehet. Az orvosok és kutatók egyre jobban átlátják a zavar hátterében meghúzódó okokat, így szinte napról-napra egyre hatékonyabb gyógymódok és kezelési lehetőségek állnak az érintettek rendelkezésére.

merevedési zavar kezelése
 

 

Az erekció élettana - avagy mi történik akkor, mikor bekövetkezik a merevedés?
 

Ahhoz, hogy lássuk és megértsük, hogy mi áll a merevedési zavar hátterében, nem árt tudnunk, hogy pontosan mi is történik a testben az erekció létrejötte során. Az erekció létrejöttét pszichés, lelki, hormonális és idegi tényezők egyaránt befolyásolják. Minden az agyból indul, egy szexuálisan izgató látvány, illat, érzés, vagy hang észlelése során, mely hatására az idegrendszer kémiai impulzusokat küld a hímvessző simaizmai és véredényei felé. A hormonális és idegi szabályozás hatására a hímtag véráramlása megnő, kiáramlása pedig lecsökken, ennek következtében a többnyire hirtelen beáramló vér megtölti a simaizom ellazulása során kitágult barlangos testeket, így a pénisz merev állapotba kerül. Az állapot egészséges helyzetben a közösülés befejeztéig fennmarad. Az orgazmust követően aztán a hímvessző vénái kinyílnak, a vér immáron ki tud áramlani a hímvesszőből, aminek hatására az nyugalmi állapotba kerül, elveszíti merevségét.

 

 

A potencia zavar okai

 

 1. Lelki okok

Fiatalabb, 30 körüli életkorban gyakran lelki okok húzódnak meg a merevedési zavar hátterében. A merevedési zavar lelki okai lehet például a szorongás, a teljesítési kényszer, a túlzott megfelelési vágy. Az ilyen eredetű problémák fix, tartós párkapcsolat létrejötte után az esetek többségében jó eséllyel megszűnnek.

 

 1. Férfiklimax

Ahogyan a nők, úgy a férfiak esetében is megfigyelhető a klimax, másként kapuzárási pánik jelensége. Ez a permanens változás nagyjából 60 éves kor környékén következik be, mely során a merevedési zavar mellett a csökkent nemi vágy, a romló fizikai teljesítőképesség és általános közérzet is megfigyelhető.
 

 1. Más betegségek

A tartósan jelentkező potenciaproblémák jelentkezhetnek más betegségek tüneteként is. Így például tipikus erekciós problémával járó betegség a szív- és érrendszeri elváltozások, a magas vérnyomás és érelmeszesedés. A keringési betegségek értelemszerűen szintén erekciós problémákhoz vezethetnek, úgy mint például a cukorbetegség, a magas koleszterin- és vérzsírérték is. Az erek és idegek károsodása, a nem megfelelően történő véráramlás során nem jut elegendő vér a nemiszervbe, így nem képes az erektált állapot létrejönni.
 

 1. Egészségtelen életmód, káros szenvedélyek

Erekciós problémákhoz vezethetnek sok esetben a káros szenvedélyek is, kiváltképp a dohányzás, mely érszűkületet idézhet elő, így rontja a szabad vérkeringést. A merevedési zavar rizikója a dohányosok körében napi 2-10 szál között 16%-kal emelkedik, 10-20 szál között 36%-kal, 20 szál felett pedig akár már 60%-kal is megemelkedhet.
 

 1. Gyógyszerek mellékhatása

A merevedési zavar tünetei bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek. Tipikus gyógyszertípusok például a különböző vérnyomáscsökkentők. Amennyiben gyógyszer okozza a problémát, az a betegtájékoztató elolvasása után kiszűrhető, hiszen a mellékhatások felsorolásánál ennek a tünetnek is szerepelnie kell. Ilyen esetben érdemes konzultálni a kezelőorvossal, hátha tud a kötelezően alkalmazandó gyógyszer helyett más alternatívát ajánlani, egy másik készítmény formájában.
 

 1. Prosztatazavarok

A gyulladással járó prosztata zavarok, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák szintén okozhat merevedési zavart.
 

 1. Párkapcsolati problémák

Különböző párkapcsolati problémák is vezethetnek merevedési zavarokhoz. Ezeknek a problémáknak a hátterében legtöbbször a hiányzó, vagy nem megfelelő kommunikáció áll. Valamelyik félnek problémái vannak, míg ő azt hiszi, hogy párja tisztában van ezekkel, valójában nem tud a bajáról, hiszen ő nem mondta el neki. A párkapcsolatban jelentkező feszültségek kihatással lehetnek a szexuális teljesítményre is. A nyitott, őszinte kommunikáció tehát az egészségesen működő párkapcsolat szexuális oldalát is erősíti.
 

 1. Termékenységi aggodalmak

Ha a pár görcsösen törekszik a megtermékenyítésre, az rendkívüli elvárások elé állítja a férfit, hiszen úgy érezheti, hogy szinte parancsra kell kiváló teljesítményt nyújtania. Ez pedig stresszhez vezethet, ha rágörcsöl a teljesítményre, könnyen lehet, hogy a kívánt merevedés elérése híján semmilyen teljesítményre nem lesz majd alkalmas. A túlzott akarás éppúgy gátja lehet a merevedésnek, mint az akarás hiánya.
 

 1. Stressz, szorongás, feszültség

Az aktuális szellemi állapot is hatással lehet az erekció létrejöttére. A túlzott feszültség, az hogy az illető nem tudja a szeretkezés során elengedni magát, ellehetetleníti az aktus létrejöttét. Ezen segíthet bármivel, bármilyen olyan tevékenységgel, ami oldja a feszültséget, lehet az relaxáció, sport, tánc. (Hogy a merevedési zavar hátterében pszichés okok (mint például a stressz) húzódnak, meg nem pedig fizikai okok, pontosan jelezheti az ha a problémák ellenére a reggeli merevedés létrejötte továbbra is megfigyelhető.)

 

A merevedési zavar kialakulásának rizikófaktorai

Bizonyos egészségügyi és életmódbeli tényezők rizikófaktorként lehetnek jelen a merevedési zavar kialakulásában. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a merevedési zavar leggyakoribb rizikófaktorait és annak mértékét, hogy az egyes jellemzők milyen mértékben járulhatnak hozzá a merevedési zavar kialakulásához. 

Szempont Hatás Mértéke (1-5)
Életkor +++++
Egészségi állapot ++++
Szív- és érrendszeri betegségek ++++
Cukorbetegség ++++
Magas vérnyomás +++
Dohányzás +++
Alkoholfogyasztás +++
Testtömeg és testzsír aránya +++
Stressz és mentális egészség +++
Hormonális egyensúlyzavarok +++
Krónikus betegségek +++
Alváshiány ++
Gyógyszerek mellékhatásai ++
Drogok használata ++
Mozgásszegény életmód ++
Alacsony tesztoszteronszint ++
Kapcsolati problémák ++

 

Hogyan történik a merevedési zavar kivizsgálása?

A merevedési zavar kivizsgálása általában több lépésből áll, és számos diagnosztikai eljárást foglal magában. Az orvos célja az ok(ok) azonosítása, hogy megfelelő kezelési tervet dolgozhasson ki. Az alábbiakban általánosan ismert eljárások találhatók, de minden egyes eset egyedi, és az orvos az egyéni körülményeket figyelembe véve dönt a kivizsgálás terjedelméről.

1. Kórtörténet és fizikális vizsgálat: Az orvos először részletesen megbeszéli a pácienssel a panaszokat, a szexuális anamnézist, az életmódot és az esetleges egyidejű egészségügyi problémákat. Ezután fizikális vizsgálatra kerül sor a pénisz, a herezacskó és az általános egészségi állapot értékelése érdekében.

2. Vérvizsgálatok: A vérvizsgálatok segíthetnek az esetleges hormonális problémák, például a tesztoszteron szintjének mérésében. Továbbá, a vérvizsgálatok alkalmasak lehetnek a cukorbetegség vagy egyéb anyagcsereproblémák kimutatására.

3. Pénisz ultrahang: Az ultrahang segítségével megvizsgálhatók az erek és az áramlások a péniszben. Ez segíthet az erekciós problémák fizikai okainak azonosításában.

4.*Nocturnalis pénisz tumescencia (NPT) vizsgálat: Ez egy olyan teszt, amely éjszakai merevedés során méri a pénisz méretét. Az éjszakai merevedés normális jelenség, és annak hiánya a merevedési zavar fizikai okaira utalhat.

5. Pszichológiai értékelés: Az orvos elkérheti egy szakember segítségét, ha úgy gondolja, hogy a merevedési zavar pszichológiai okokra vezethető vissza. Pszichológussal vagy pszichiáterrel történő konzultáció segíthet az esetleges stressz, szorongás vagy depresszió kezelésében.

6. Egyéb specifikus vizsgálatok: Az orvos további specifikus vizsgálatokat is elrendelhet, például szív-érrendszeri vagy neuroloógiai vizsgálatokat az alapbetegségek kizárására.

A kivizsgálás során az orvos igyekszik azonosítani az okokat, és ennek megfelelően kezelést javasolni. Minden eset egyedi, és a kivizsgálás részletei az egyéni körülményektől és tünetektől függenek. Ajánlott az orvossal történő konzultáció, ha merevedési zavarral kapcsolatos aggodalmai vannak.

 

Mit lehet kezdeni a problémával?

 

Amennyiben időszakosan, alkalmi jelleggel jelentkeznek a problémák, hatékony megoldást nyújthatnak az alkalmi potencianövelő készítmények, a stresszoldó technikák stb. Mivel azonban a tartósan fennálló merevedési zavar más, addig esetleg nem ismert megbetegedések tünete is lehet, (kiváltképp, ha gyanúsan fiatal korban jelentkezik) ezért mindenképp érdemes minél előbb kivizsgáltatni a háttérben meghúzódó okokat. Urológus, andrológus, vagy szexuálpszichológus segítségét érdemes segítségül kérni. Olyan terület ez, mellyel senki sem szívesen fordul orvoshoz, bizonyos esetekben azonban megkönnyebbülést okozhat egy (egyébként abszolút fájdalommentes) kivizsgálás. A szakértők pedig majdnem minden esetben tudnak megoldást javasolni.

 

 

A merevedési zavar kezelése

 

A merevedési zavar ellen mára szerencsére megannyi kezelési mód áll rendelkezésre: különböző gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, egyszerű mechanikus készülékek, műtét és pszichés tanácsadás.

Az, hogy melyik mód javallott függ a zavar hátterében meghúzódó okoktól, illetve az egyén preferenciáitól egyaránt.

 

✔ Szájon át szedhető gyógyszerek

Bizonyos orvos által receptre írt készítmények hatékonyan segíthetik a kívánt merevedés elérését.  Ezek a gyógyszerek segítenek, hogy megfelelő fizikai és pszichés stimuláció esetén a péniszbe nagyobb mennyiségű vér áramoljon be. A gyógyszerek az esetek többségében valós és hatékony megoldást jelenthetnek. Dózisukban, hatástartamukban eltérőek. Mint minden gyógyszer, úgy ezek is bizonyos fokú és típusú mellékhatásokkal rendelkeznek.

 

✔ Étrend-kiegészítő potencianövelők

Azok számára, akik természetesebb megoldást keresnek a problémára, rendelkezésre állnak vény nélkül kapható, étrend-kiegészítő minősítésű potencianövelők is. Ezek a készítmények 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak. Mivel nem minősülnek gyógyszernek, így nem igényelnek vényt, a legtöbb témával kapcsolatos webáruházban, esetleg szexshopban és némelyikük a drogériákból is beszerezhető. A kizárólag természetes összetételnek köszönhetően mellékhatások nem jellemzőek ezekre a készítményekre (kivéve persze, ha valaki érzékeny egy-egy gyógynövényi összetevőre).


Az étrend-kiegészítő kategóriába tartozó potencianövelők között megkülönböztethetők alkalmi és kúraszerűen alkalmazandó készítmények, valamint felhasználás és kiszerelés tekintetében is sokszínű termékek találhatók.

 

Alkalmi potencianövelők

Az alkalmi potencianövelő alkalmi jelleggel jelentkező merevedési zavarok kezelésére alkalmasak. Ezeket a készítményeket közvetlenül az aktus előtt kell alkalmazni. A használatot követően rövid időn belül kifejtik hatásukat, mely készítményenként eltérő időtartamig terjed ki. A legtöbb készítmény hatása 2-3 napon át érezhető, ami nem csak a merevedésre, hanem az orgazmus utáni regenerációra is jótékony hatással van, ami azt jelenti, hogy általuk egymás után akár többszöri orgazmus is elérhető lehet. A több napon át érezhető hatás pedig esetükben azt jelenti, hogy míg tart a készítmény hatása, addig szexiális inger hatására gyors és tartós merevedéssel reagál a pénisz.

 

Kúraszerű potencianövelők

A kúraszerűen, rendszeresen alkalmazható potencianövelők képesek tartósan kezelni a merevedési zavart. Ezek a készítmények gyakorlatilag olyan általános vitalizálók, melyek jótékony hatással vannak az erekció létrejöttére. Adagolásukat tekintve általában napi 1-2 tabletta alkalmazása javallott, a hatás nagyjából 1-2 hétnyi alkalmazást követően jelentkezik és a készítmény használatának befejezése, vagy szüneteltetése után egy rövid ideig még mindig kitart. A kúraszerű potencianövelő készítményeknek az előnyük, hogy nem csak a potenciára, hanem számos egyéb területre is jótékony hatással vannak. Így például a mentális teljesítőképességre, a fizikai erőnlétre és a regenerációra is. Emellett legtöbbjük az ejakulációt is késlelteti így általa az aktus intenzívebb és hosszabb lehet.

 

A vény nélküli készítményeknél kiszerelés szempontjából megkülönböztethetünk krémeket, spray-ket, ampullákat is. Ezek jellemzően az alkalmi potencianövelők közé sorolhatók, hatásuk az alkalmazást követően gyorsan jelentkezik.

Bár a potencianövelő készítmények, legyenek azok vénykötelesek, vagy sem, a legtöbb ember számára hatékony segítséget nyújtanak, nem minden férfi esetén alkalmazhatók. Ha a merevedési zavar által érintettnek a közelmúltban szívinfarktusa, stroke-ja, szívritmuszavara volt, vagy olyan állapot áll fenn nála, hogy az orvosok szerint a szex megterheli a szívét, nem javasolt a potencianövelők alkalmazása. Hasonló lehet a helyzet, ha bizonyos állandó gyógyszereket kell alkalmaznia. Ilyen esetekben mindenképp érdemes orvoshoz fordulni és kikérni a tanácsát a megfelelő, egyénre szabott alternatívákat illetően.

 

✔ Péniszpumpák a merevedési zavar ellen

A péniszpumpák olyan mechanikus eszközök melyek vákuumot használnak a merevedés eléréséhez. A péniszpumpa hengerformájú csövét a péniszre kell helyezni, majd egy (az esetek többségében kézi) pumpa segítségével kell vákuumot előállítani a csőben. A vákuum hatására vér szívódik a péniszbe, így előáll az erekció. Az így elért merevedés általában maximum 1-2 óráig áll fenn. A péniszpumpa használatának előnye, hogy maximálisan természetes alternatívát nyújt a merevedés eléréséhez, emellett használatával a pénisz mérete is megnövekedhet.

Az eszköz használata kellemes érzéssel jár, amiért sokan az önkielégítés eszközéül is alkalmazzák.

 

✔ Potencianövelő torna

Az intim torna a hölgyek körében már régóta ismert, elterjedt és kedvelt gyakorlatokat tartalmaz. Kevesebben tudják, de vannak hasonló gyakorlatok kifejezetten férfiak részére is, a férfi intim izmok karbantartására. A férfi-intimtornát szokás potencianövelő torna néven is illetni, ugyanis jótékony hatással lehet a vérkeringésre, aminek optimális működése elengedhetetlen a megfelelő erekció eléréséhez. Emellett a megfelelően végzett gyakorlatok segíthetnek a férfi intim izmok erősítésében, a magömlés akaratlagos késleltetésében és a vizelettartási képesség fejlesztésében. A gyakorlatokat rendszeresen, naponta kétszer 10-15 percen át javallott végezni.

A gyakorlatok lényege, hogy különböző helyzetekben, hanyatt fekve, vagy állva, meg kell feszíteni azokat az intim izmokat, melyeket például vizelés esetén is használunk. Oly módon tehető ez meg a legegyszerűbben, hogy imitáljuk, mintha visszatartanánk az vizelést. Az izmokat megfeszítjük, majd elernyesztjük, ezt ismételgetjük néhány percig, majd egyetlen hosszú, teljes erejű megfeszítéssel zárjuk a gyakorlatsort.

A gyakorlatok hatásossága nem garantált.

 

✔ Műtéti megoldások potencia zavar esetén

 • Érműtét

Az érműtét abban az esetben lehet aktuális, ha a merevedési zavar hátterében egy a kismedence vagy a pénisz területén elzáródott artéria áll. Ebben az esetben a műtét során megszüntetik a véráramlás akadályát, ezáltal a természetes erekció ismét elérhetővé válhat majd. A műtét hosszútávú eredményessége mindezidáig nem maximálisan tisztázott.

 

 • Pénisz implantátumok

Ennél a műtétnél a sebész a hímvessző két oldalára egy-egy implantátumot helyez fel, mely lehetővé teszi, hogy az erekció a kívánt időben jelentkezzen és a kívánt ideig tartson ki.

Ezt az eljárás meglehetősen drága és javasolni is kizárólag abban az esetben szokták, ha minden egyéb módszer, alternatíva hatástalannak bizonyult.

 

✔ Potencianövelő ételek

Vannak olyan ételek és növények, melyek amellett, hogy megannyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, fogyasztásukkal bizonyos mértékben növelhető a potencia is.

Néhány ezek közül növények közül:

 • Mandula: A mandula aktívan vesz részt az egészség megőrzésében, emellett kitűnő potencianövelő hatása is. Érdemes a fő étkezések közé, mintegy nassolnivalóként beiktatni, hogy kifejthesse a férfiteljesítményre gyakorolt pozitív hatását.
 • Fahéj: A fahéj kellemes, izgató illata és intenzív hatóanyagtartalmának köszönhetően a potenciafokozó teák egyik legkedveltebb összetevője. Emellett segít kiegyensúlyozott, optimális szinten tartani a vércukorszintet is.
 • Ginzeng: A ginzeng a keleti népgyógyászatból ismert, ahol már évezredek óta sikerrel alkalmazzák a nemi vágy növelésére. A növény képes a stresszhormon csökkentésére, így hatékonyan segítheti elő a merevedést abban az esetben is, ha a potencia zavarok hátterében a felgyülemlett stressz volt a meghúzódó tényező. Szinte valamennyi potencianövelő étrend-kiegészítő tartalmazza ezt az összetevőt. 
 • Tribulus Terrestris: Ezt a növényt már az ókori görögök is előszeretettel alkalmazták. Nem csak a potencia zavarokat kezeli, hanem pozitív hatással van a teljesítőképességre, koncentrációképességre, javítja a hangulatot és megszünteti a fáradtságérzetet is.
 • Gyömbér: A gyömbér értágító hatásáról híres. Ennek a tulajdonságának révén nem csoda hát az erekcióra gyakorolt jótékony hatása. A gyömbér képes növelni az erek véráteresztő képességét, így képes elérni, hogy megfelelő szexuális inger hatására a vér könnyebben jusson el a péniszbe, így létrejöjjön az együttléthez szükséges merevedés.

A potencianövelők (legyenek azok pusztán gyümölcsök, növények, vagy étrend-kiegészítők, esetleg gyógyszerek) hatására befolyással van az életmód is. Ezért annak érdekében, hogy a potencianövelés bármely módon is történjen, de a lehető legeredményesebb legyen, érdemes lehet az alábbi tanácsok betartása.


 

Tanácsok a potencianövelés eredményességének fokozásához
 

merevedési zavar rizikófaktorai

 1. Ügyeljen a kiegyensúlyozott étrendre!

Azok az ételek, melyek rossz hatással vannak a keringésre, az érrendszerre, rossz hatással lesznek a merevedésre is. Éppen ezért ügyeljen rá, hogy lehetőleg minden nap fogyasszon gyümölcsöt és/vagy zöldséget, emellett pedig kerülje a zsíros, olajos gyorsételeket. Étrendjébe lehetőleg iktasson be teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat, halat, szívbarát zsírokat és mérsékelten(!) a vörösbor fogyasztása is javallott.
 

 1. Védekezzen az elhízás ellen!

A túlsúly cukorbetegséghez, az pedig idegkárosodáshoz, keringési problémákhoz vezethet, így negatív hatással van az erekcióra. Az elhízás kiegyensúlyozott étrend betartásával és rendszeres testmozgással megelőzhető, illetve kezelhető lehet.
 

 1. Tartsa mérsékelt szinten az alkoholfogyasztást!

Orvosok által bizonyított tény, hogy a rendszeres, már-már krónikusnak tekinthető alkoholfogyasztás májkárosodáshoz és idegkárosodáshoz vezethet, emellett egyéb olyan elváltozásokat is okozhat, melyek a férfi nemi hormon szintjét is befolyásolják, ami könnyen erekciós zavarokhoz vezethet.
 

 1. Ügyeljen a rendszeres mozgásra!

A mozgás, a futás, úszás stb. komplex módon előzi meg az erekciós zavarok kialakulását. Véd az elhízás ellen, segít levezetni a felgyülemlett streszt, kezeli a szorongásos tüneteket és javítja az emésztést, a vérkeringést egyaránt. Tehát számos olyan területre hat pozitívan, melyek nem megfelelő állapot esetén merevedési problémákat okozhatnak.
 

 1. Mellőzze a dohányzást!

Évtizedek, ha nem évszázadok óta ismert tény, hogy a nikotin hatására a vérerek összehúzódhatnak, így dohányzás károsíthatja a vérerekek, így csökkentheti a hímvessző vérellátottságát, ami nélkül a merevedés létrejötte lehetetlen. A dohányzás könnyebben elhagyható, ha helyette más rutint visz a mindennapjaiba. Minden alkalommal, mikor cigarettát gyújtana, fogyasszon el egy cukormentes cukorkát, vagy csináljon meg 5 fekvőtámaszt, vagy guggolást.
 

 1. Ne engedje, hogy eluralkodjon Önön a stressz!

A stressz az alkalmi potenciazavar egyik leggyakoribb kiváltó oka. Éppen ezért törekedjen rá, hogy optimális módon tudja csökkenteni a felgyülemlett feszültséget, stresszt. Ehhez alkalmazhat meditációt, relaxálhat, de a sport is hatékony segítséget nyújthat.


 

Legnépszerűbb potencianövelő szerek

 

Boom Boom boom boom potencianövelő

A Boom Boom potencianövelő napjaink egyik legnépszerűbb természetes összetevőket tartalmazó potencia fokozó készítménye. Kifejezetten azon férfiak számára készült, akik egészségükre maximálisan ügyelve szeretnék fokozni szexuális teljesítőképességüket. A Boom Boom nem csak a potencia problémákkal küzdők között népszerű kapszula, hanem azok is rendszeresen és szívesen alkalmazzák, akik merevedési problémákkal nem küzdenek, pusztán szeretnének a hétköznapinál kiemelkedőbb teljesítményt nyújtani az ágyban. A készítmény maximálisan természetes összetételű. Hatékonyságát mi sem tükrözi jobban népszerűségénél. A készítmény kockázatoktól mentesen fogyasztható, bevizsgált és engedélyezett, legálisan, vény nélkül kapható étrend-kiegészítő.

 

Dragon Power Dragon Power potencianövelő kapszula

A Dragon Power szintén rendkívül népszerű, gyakran az eladási statisztikák élén szereplő természetes potencianövelő. Hatása szinte azonnali, az alkalmazást követően 20-40 percen belül jelentkezik. A véráramlást megnövelve hat a pénisz szöveteire, így segítve elő a hosszantartó, kiemelkedő keménységű erekciót és nem ritkán ideiglenesen a pénisz méretét is megnöveli. A hosszantartó, akár egymás után többszöri együttlét így gondtalanul biztosított lehet. A készítmény alkalmazását illetően, a vásárlói vélemények alapján mellékhatások nem jellemzők.

 

 

Maraton Extra Maraton Extra potencianövelő

A Maraton Extra potencianövelő kapszula szintén rendkívüli népszerűségnek örvend a hazai potencianövelő piacon. Népszerűségét magas gyógynövény hatóanyag tartalmának köszönheti, mely révén maximálisan természetes módon képes hatékony eredményt elérni a potencianövelés területén. A gyógynövényi összetevőknek köszönhetően biztonságos, kockázatmentes megoldást nyújt a merevedési zavar kezelésére. Hatása az alkalmazást követően 30 percen belül érezhető és akár több napon át is kitarthat. Összetevői közt a népszerű potencia hatású gyógynövényi összetevők koncentráltan vannak jelen, úgy mint például a fűrész pálma, a ginzeng és a maca gyökér