Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36/20 342 9947

TÁRSKERESÉS A 21. SZÁZADBAN

TÁRSKERESÉS A 21. SZÁZADBAN "Régen, amikor az emberek sokkal konzervatívabbak voltak, és a technika sem volt ilyen fejlett, teljesen más szabályok vonatkoztak az udvarlásra..."

Régen, amikor az emberek sokkal konzervatívabbak voltak, és a technika sem volt ilyen fejlett, teljesen más szabályok vonatkoztak az udvarlásra, és annak formájára. Nem volt telefon, nem volt internet, a fiatalok nem is ismerhették meg egymást kettesben, jobb esetben is csak gardedám kíséretében. A kettesben töltött idő csak a fejükben létezhetett, hiszen a szexualitást sem élhették meg úgy, ahogy akarták, vagy ha mégis, a szájára vette őket a falu vagy a város. Arról nem is beszélve, hogy az esküvő előtt nemzett gyermekeket volt hogy a család el sem fogadta, az anyukát pedig egyenesen ki is tagadhatták a családból, nehogy rossz fényt vessen rájuk.

Más idők voltak, a kapualjakban lopott csókok kimerítették az intimitás fogalmát, ezért az emberek nem is élhették meg vágyaikat úgy, és azzal, akivel szerették volna.

Gyakori volt az elrendelt házasság, aminek alapja nem a szerelem, hanem inkább a vagyon, a jómódú helyzet volt. A szexet is csak utódnemzés céljából szorgalmazták, voltak, akik egyenesen bűnnek tartották az élvezetből történő együttlétet.

Korlátozottak voltak a kommunikációs lehetőségek, a személyes találkákon kívül csak a kézzel írott levelek voltak, de sokszor a szülők ezekbe is beleolvastak.

Ma már (szerencsére vagy sem) nem így mennek a dolgok. A kommunikáció csatornák kiszélesedtek, elektronikus levelek mellett már számos közösségi háló létezik kibővült kommunikációs lehetőségekkel, amiket 5-10 évvel ezelőtt talán még nem is gondoltunk volna.

A személyes találkozás után első dolgunk megnézni, kik is lehetnek a közös ismerősök, milyen képei vannak fent a másiknak, mik érdeklik, és milyen helyekre jár. Még kedvenc könyvünket is beállíthatjuk, mindenkinek saját magán áll mit és mennyit szeretne közzé tenni magáról. Van hogy ezek a lépések még a személyes találkozást is megelőzik. Sokan itt kezdeményeznek beszélgetést, próbálják felhívni magukra a figyelmet, egyesek kifejezetten ezeken a csatornákra korlátozzák az ismerkedést.

Megosztó vélemények születnek a közösségi oldalakon lefolyó ismerkedésekről, azok tartalmasságáról és őszinteségéről, de minden esetben igaz, hogy kivétel erősíti a szabályt. Ismerünk olyat, akinek így indult a kapcsolata, és azóta már család lett belőlük, de olyat is, akik csak strigulákat gyűjtenek a listájukra. 

A lényeg, hogy manapság már a személyes ismerkedés varázsa sokaknál elveszett az Iwiw és a Tinder között. A nők sokszor azt gondolják, egy férfi már egyből flörtölni akar csak azért, mert a férfi kinyitja nekik az ajtót, vagy kihúzza nekik a széket. Pedig ez nem udvarlás, ez szimplán illedelmes viselkedés, amit (jó esetben) beléjük neveltek. Tény, már-már ez is olyan ritkaság számba megy, hogy nem csoda, ha a gyengébbik nem félre érti a gesztust.  Másrészről pedig, amelyik nő gondol mögé, az soha nem követelte meg eddig egy férfitől sem, nem tanították meg neki hogyan illik bemenni egy étterembe, kinek illik először bemutatkozni, mi az illemtan vagy az etikett, és hogy egy férfinak a gesztusai mögé nem kell többet képzelni, csak azért mert jó nevelést kapott.

Ahogy múlik az idő, nem csak a szexualitás, a társasági élet, az elvárások is megváltoztak. A nőké a férfiak felé, és a férfiaké a nők felé. A változás nem mindig jó, de a temérdek elvárás mellett elfelejtik azt, hogy közben nekik is bele kéne tenni valamit. Igények vannak, de közben tenni senki nem akar érte. Talán a sok kommunikációs csatorna hatására is, az emberekben nem működik megfelelően a szemtől szembeni kommunikáció, nem értik a testbeszéd és a mimika jeleit, úgy érzik elég az, amit a külvilág felé mutatnak a világhálón. A hús vér valójuk pedig teljesen más. Ezért is menekülnek az online felületekbe, mert ha elsőre nem is, de több alkalom után rájönnek, hogy amikor arra kerül a sor, hogy előbújjanak az online életük mögül, folyamatosan csak csalódást okoznak.

Érdemes meggondolni ez a fejlett kommunikáció kinek és miben válik előnyére-hátrányára, tény, hogy a személyes kontakt mára már jóval nehezebb, hely, alkalom híján. A személyes kommunikációt nehezebb elindítani, felvenni a fonalat, de gondoljuk csak át, melyik az őszintébb: Egy online felület mögé bújva társalogni, vagy a személyes kapcsolat kiépítése.