Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36/20 342 9947

Teherbeesést segítő vitaminok

Teherbeesést segítő vitaminok A teherbeesés esélyét és gyorsaságát lehet fokozni stresszcsökkentéssel, kiegyensúlyozott, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással, a káros szenvedélyek elhagyásával. 
Mindezek mellett azonban vannak olyan vitaminok is, melyek segíthetik a várt várandósság gyorsabb bekövetkezését, az alábbiakban ezeket gyűjtöttük csokorba. 

 

Teherbeesést segítő vitaminok 


Általánosságban elmondható, hogy ha egy nő tudatosan készül a babavárásra, több vitaminra van szüksége, mint élete egyéb szakaszaiban. Vannak vitaminok, melyek esetében nagyobb dózisra, tudatosabb bevitelre van szükség, míg más vitaminokról korábban esetleg nem is hallott, a teherbeesés elősegítéséért mégis fontos lehet.

 

B9, azaz folsav

Bár a folsav a legtöbbek számára a terhesség idejéből ismert, valójában már a babatervezés időszakától, minimum a fogamzás előtt 1 hónappal érdemes elkezdeni bevitelét. 
A megfelelő folsav szint segít a magzati károsodás csökkentésében, így például a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának esélyét is csökkenti. Érdekes tény lehet, hogy a magzat velőcsövének bezáródása már 2-3 héttel a fogantatás után megtörténik, akkor, mikor sokan még nem is tudják, hogy egyáltalán várandósak. Ezért lehet kiemelt szerepe a folsav bevitelének már a terhesség tervezésétől. 

 

B6 

A B6 vitamin az ösztrogén és progreszteron-szint szabályozásában játszik fontos szerepet. A progreszteron hormon fontos szerepe a babavárásban, hogy a fogantatás után segít fenntartani a terhességet. A teherbeeséshez és a baba kihordásához tehát elengedhetetlen a megfelelő progreszteron-szint.

 

C-vitamin 

A C-vitamin segít az immunrendszer fokozásában, így javítja a vas felszívódását, valamint a progreszteron termelődését is. A C-vitamin pótlása, megfelelő mennyiségű bevitele talán a legegyszerűbb valamennyi vitamin közül, ugyanis hatóanyagai valamennyi citrusfélében, emellett a paradicsomban, a borsóban, az eperbe, a cseresznyében, de például még a burgonyában is jelen vannak.

 

E-vitamin

Az E-vitamin megfelelő szintjére azért van szükség a várandóság, de már a babatervezés ideje alatt is, mert a szakértők szerint az E-vitamin a petesejtek körüli folyadékban is megtalálható. Emellett az E-vitamin nem csak a női, hanem a férfi oldalon is támogatja a termékenységet, ugyanis az E-vitamin pótlásával a férfiaknál javulhat a spermiumok egészsége. 

 

D-vitamin

A D-vitaminnak szintén fontos szerepe van a hormonegyensúly fenntartásában. Kutatások igazolták, hogy a tartósan alacsony D-vitamin szint mindkét nem esetén összefüggésbe hozható a meddőséggel. Ezért a babatervezés időszakában ajánlott fokozott figyelmet szentelni a megfelelő D-vitamin bevitelre, különösen igaz ez az ősztől tavaszig terjedő időszakban. 

 

Cink

A cink elengedhetetlen várandósságot támogató tápanyag, mely szerepet játszik a peteérésben és a menstruációs ciklus lefutásában. Emellett nem mellékesen a megfelelő cinkbevitel csökkentheti a korai vetélés kockázatát is. A cinkbevitelnek a férfiak esetében sem marad el a jótékony hatása: segíthet, hogy a spermiumok mozgékonyabbak és egészségesebbek legyenek.

 

Vas

Ha a vas szintje a fogamzás előtt alacsony, nagyobb eséllyel maradhat ki az ovuláció, azaz lehetetlenedhet el a megtermékenyítés. Emellett azon nők körében, akik a teherbeesés előtt ügyeltek a vas megfelelő bevitelére, kevesebb a vetélések száma is.

 

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak szintén rendkívül fontosak a sikeres teherbeesés és a magzat egészséges fejlődése szempontjából. Az Omega-3 zsírsavakat ráadásul a szervezet nem tudja természetesen előállítani, ezért érdemes tudatosan ügyelni a tápanyag bevitelére. Ezek a zsírsavak támogatják a petefészek munkáját, miközben növelik a méh vérellátását és kiegyensúlyozott szinten tartják a hormonszinteket. Miután pedig megtörtént a teherbeesés, az Omega-3 zsírsavak segítenek, hogy a magzat agyának és IQ-jának fejlődése rendben végigmenjen. 

 

Szelén

A szelén szintén azon tápanyagok közé tartozik, mely a női és a férfi vonalon egyaránt segíti a termékenységet. A női szervezetben a szelén az ösztrogén anyagcseréjét támogatja, míg a férfiak szervezetében javítja a spermiumok mozgékonyságát, így azok nagyobb eséllyel érnek célt. 

 

 

Tekintve, hogy mennyiféle és milyen mennyiségű vitaminbevitelre lehet szükség a termékenység fokozásához és a magzat egészségének megőrzéséhez, még ha ügyelsz is a kiegyensúlyozott étrend tartására, pusztán az étkezésekkel nehéz eleget tenni a megnövekedett tápanyagigénynek. Éppen ezért jöttek létre a teherbeesést segítő vitaminok, a babaváró- és terhesvitaminok, melyek már a babatervezéstől segítenek a szervezet megnövekedett mikrotápanyag-igényének pótlásában. 

A teherbeesés esélyét és gyorsaságát a nők terhességi vitaminok, a férfiak pedig termékenység fokozó vitaminokkal tudják fokozni.