Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36/20 540 7432

A tesztoszteron hiány tünetei

A tesztoszteron hiány tünetei

A hormonok a belső elválasztású mirigyek által termelt anyagok, az egész testünk működését szabályozzák. A hormonrendszerünk nagyon érzékeny, szenzitíven reagál minden külső és belső változásra, ezért könnyen kibillenhet az egyensúlyából.

A nők és a férfiak hormonrendszerükben is különböznek egymástól. Az elsőszámú női nemi hormon az ösztrogén, míg az elsőszámú férfi nemi hormon a tesztoszteron.

Mi is az a tesztoszteron?

 

Bár a nőkben is megtalálható, a tesztoszteront az elsődleges férfi nemi hormonként ismerjük. E hormon hatására alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek, a testfelépítésben, a hangmagasságban, a szőrnövekedésben való női-férfi sajátosságok. A test építésében anabolikus hatása érvényesül, ez a szövetek felépítését, az izomerő növelését biztosítja, míg a férfi nemi szervek kifejlődésében androgén hatása mutatkozik meg.

A tesztoszteront a herék Leydig-sejtei koleszterinből állítják elő. Már embrionális korban termelődik a herékben. Mikorra a herék kifejlődnek az anyaméhben, a termelés lecsökken. Születés után egészen a serdülőkor kezdetéig a tesztoszteronszint alacsony marad, ezután kezd el növekedni. Az ekkor elért csúcsértéken nagyjából 30 éves korig marad. Ezután évente kb. 1 százaléknyival csökken, így 65 éves kor felett már gyakori az alacsony tesztoszteronkoncentráció. A hormonszint csökkenése nemcsak életkori sajátosság, hanem befolyásolja az életmód, az általános egészségügyi állapot. A normál tartománya 300-1000 ng/dl.

 

A tesztoszteron hiány tünetei

 

A tesztoszteron hiány tünetei lehetnek az alacsony libidó, a kevés sperma, hajhullás, izomvesztés, gyakori csonttörések, viselkedésbeli változások.

A csökkent nemi vágy, a merevedési zavar lehet az egyik legkorábbi jele a tesztoszteron hiánynak, emellett ejakuláció során észrevehetően kevesebb lehet a sperma mennyisége, ami oka lehet a meddőségnek.

Bár a hajhullást nagyban befolyásolja a genetika, így ha a családban nem jellemző a nagyobb mértékű vagy a korai hajhullás, akkor felmerülhet a hormonzavar. A hajhullás mellett a tesztoszteron hiány tünetei lehetnek, a szőrtelen bőr, az arcbőr sápadtsága, illetve ránctalansága. Szintén gyakori tünet, hogy az izomtömeg elkezd leépülni, az izmokat felváltja a zsír, vagyis izmok helyett zsír rakódik le. A tesztoszteron nemcsak az elsődleges férfias karakterjegyekért felelős, hanem fontos szerepet játszik az egészséges csontozat felépítésében. Emiatt hiánya csontritkuláshoz vezethet, így megnő a csonttörések esélye.

Viselkedésbeli változások lehetnek irritabilitás, koncentráció zavar, alacsony energiaszint, csökkent libidó, a szexuális vágy csökkenése, ami hosszútávon önértékelési, párkapcsolati problémákhoz vezethet.

 

tesztoszteron hiány tünetei

 

 

Mi okozhatja a tesztoszteron hiányt?

 

A tesztoszteronszint csökkenése egy természetes, korral járó folyamat. Az alacsony tesztoszteronszintet több tényező okozhatja, például cukorbetegség, mellékvese enzimzavar, kemoterápia, a hipofízis (agyalapi mirigy) zavara, stressz, időskor, szteroidok, metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) szindróma, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

 

Vizsgálati út

 

A tesztoszteronszintet ma már laboratóriumi úton könnyen ki lehet deríteni. Előkészület nélkül (nem feltétele az éhgyomri vérvétel) reggel 7 és 10 óra között mintavétellel elvégezhető a vizsgálat. Akkor beszélhetünk tesztoszteronhiányról, amennyiben 12,0 nmol/l (3,5 ng/ml) alatti a hormonszint a vérben.

 

A tesztoszteron hiány kezelése

 

Amennyiben laboratóriumi úton bebizonyosodott a tesztoszteron hiány, az első fontos lépés tisztázni, hogy mi állhat a hormonzavar hátterében. Többféle gyógyszeres kezelést javasolhat orvosunk. Létezik tapasszal, injekcióval vagy géllel történő tesztoszteron pótlás és gyógynövényi összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítők formájában elérhető tesztoszteron fokozó készítmények is alkalmazhatók. A terápia megkezdése előtt nagyon fontos kizárni a prosztatarák lehetőségét, hiszen a magasabb tesztoszteronszint kedvez a prosztatarák terjedésének és növekedésének.

Természetesen, ha életmódbeli okai vannak a hormon alacsony szintjének, elsősorban ezek a szokások megváltoztatása a legfontosabb.

A hormon csökkenése tehát természetes élettani folyamat. Hiánya pedig életmódváltással, orvosi terápiával sikeresen kezelhető.