Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36/20 540 7432

A korai magömlés okai, tünetei és kezelése

A korai magömlés okai, tünetei és kezelése

A korai magömlés a férfiak jelentős részét érinti rendszeres, vagy alkalmi jelleggel. Ami biztos, hogy bizonyos életszakaszaiban minden férfi megtapasztalja a kellemetlen, olykor kínos jelenséget. Cikkünkben a korai magömlés okai, pontos tünetei és kezelési módjai kerülnek górcső alá. 
 


De hogy konkrétan mit is értünk korai magömlés alatt? 
Miért, hogyan alakulhat ki ez a probléma?
Melyek a korai magömlés rizikófaktorai? 
Hogyan kezelhető a jelenség?
Megoldható-e a magömlés szabályozása?


Cikkünkben igyekszünk minden kapcsolódó kérdésre választ adni a korai magömlést illetően. 

A korai magömlés a férfi társadalom több mint 30%-át érinti, mégis csak jóval kevesebben jutnak el az elhatározásra, hogy kezeljék a problémát. Pedig sok esetben az nem is olyan lehetetlen, mint gondolnák, sőt... De ne szaladjunk ennyire előre. Először is tisztázzuk, hogy: 


 


Mi is az a korai magömlés?

 

A korai magömlés, ahogyan neve is utal rá, az ejakuláció korai bekövetkezését jelenti. De hogy mi is számít korainak? Valójában a „korai” jelző meglehetősen szubjektív. Nincs az sehol sem meghatározva, hogy a szexuális inger hatására milyen időintervallumon belül kell jelentkeznie a magömlésnek ahhoz, hogy az még az egészséges szint határán belül legyen. A jelenség a gyakorlatban valójában annyit jelent, hogy az érintett férfi nem tudja akarata szerint kontrollálni magömlését. Korai magömlés esetén már az előjáték közben, vagy a behatolás után rövid időn belül bekövetkezik a magömlés jellemzően azelőtt, hogy a partner csúcsra juthatna. És itt kezdődnek a problémák. Önmagában a férfi számára a korai magömlés is teljes mértékben kielégítő élményt nyújthat. Idejekorán történő jelentkezése azonban ellehetetleníti azt, hogy a partner számára gyönyört okozzon, tehát nem tud kielégítő szexuális teljesítményt nyújtani. Ami már bizony komoly probléma, hiszen a párkapcsolatok fontos része a szex.

 

korai magömlés - a szex nem versenyfutás

 

A kielégítő szexuális teljesítmény nyújtása a nők és a férfiak számára egyaránt nagyon fontos. Ha ebben hiba van, az egyik fél azt tapasztalja, hogy nem tudja a csúcsra juttatni partnerét, önértékelése csökken, és a rendszeres kudarcot belső frusztrációként éli meg. Könnyen válhat az egész egyfajta örökös, véget nem érő körforgássá, hiszen frusztráltan, stresszesen még nehezebb jól teljesíteni az ágyban, így a magömlés még a szokásosnál is korábban jelentkezhet.

(Itt jegyeznénk meg, hogy a férfiak dolgát e téren az a tapasztalati tény sem könnyíti meg, hogy a nőknek alapvetően jóval hoszabb időre van szükségük az orgazmus eléréséig, mint a férfiaknak. Abban az esetben azonban, ha a behatolás után 10-15 perccel történik meg a magömlés, miközben a női orgazmus elmaradt, nem beszélhetünk korai ejakulációról, a női orgazmus hiányának ez esetben más okai lehetnek.)

Egyetlen mód van rá, hogy a probléma megoldódjon: fel kell ismerni és vállalni, hogy bizony a férfi önhibáján kívül, de valami nincs rendben a magömlés kontrollálásának terén. Ha a felismerés megtörtént, már könnyebb megtalálni a megfelelő megoldást a problémára.

A korai magömlés lehet veleszületett jelenség, tehát akár már az első együttléttel kezdve megnehezítheti az érintett életét, de az idő folyamán bármely életkorban kialakulhat akkor is, ha az korábban nem volt jellemző.

 

 

A korai magömlés okai
 

Pszichés okok

Talán furcsán hangozhat, de a korai magömlés okai között meghúzódhatnak olyan rejtett félelmek, melyek magvai a nevelés során lettek elvetve a fiatal férfiak fejében. Így például könnyebben alakulhat ki a probléma azoknál a férfiaknál, akiknek serdülőkorukban a szülei helytelenítették a szexet, azt bűnös dolognak állították be, vagy rendszeresen hangsúlyozták a nemi betegségek kockázatát.

Ha a serdülő fiú elméjébe beleég, hogy bizony a szex során sietni kell, mert az elítélendő, bűnös dolog, vagy mert könnyen beteg lehet tőle, vagy mert egészen biztosan teherbe ejti vele a partnerét, akkor bizony akarva-akaratlanul is előállhat a korai magömlés, hiszen a test reagál ezekre a tudatalatti üzenetekre, miszerint sietni kell a csúcsrajutással.

Hasonlóan a pszichés okok közé sorolható a teljesítés miatti aggodalom, szorongás, ami elsősorban az arra hajlamosaknál a kapcsolatok elején, az új partnerrel történő együttlét során okozhat problémát.

De olyan hétköznapi dolgok, mint a munkahelyi stressz, az anyagi bizonytalanság is okozhatnak ideiglenesen problémát a magömlés és általánosságban a szexuális teljesítmény terén.

 

Rossz beidegződés

Ha a tinédzser fiú maszturbálás során mindig arra törekszik, hogy minél előbb eljusson az orgazmusig (például mert fél, hogy rányitnak) a siettetéssel eltűnik a kontrollálás képessége és a szokás rossz beidegződéshez vezethet. Teste megtanulja, hogy szexuális ingerlés során a cél a mielőbbi kielégülés és ez akkor is így van, ha már nem maszturbációról van szó, hanem partnerrel történik az együttlét.
 

korai magomles okai

 

Merevedési gondok

A korai magömlés gyakran kapcsolódik össze merevedési zavarokkal. Hogy mi ennek az oka? Mi köze lehet a kettőnek egymáshoz? A merevedést nehezen elérő férfi növeli az ingereket, koncentrál, hogy az izgalmat felfokozza annyira, hogy elérje és fenntartsa az erekciót, ennek a felfokozott állapotnak következtében azonban a magömlés is hamarabb bekövetkezhet.

 

Más megbetegedések

A korai magömlés hátterében az esetek túlnyomó részében pszichés okok rejtőznek. Nagyon ritkán fordul elő, hogy testi megbetegedés, rendellenesség okozná a problémát. Ettől függetlenül azért természetesen megeshet, hogy egyes megbetegedések mellékhatásaként az ejakuláció korán, túl korán jelentkezik.

 

Ilyen testi okok, betegségek lehetnek például:

  • hormonális változások
  • pajzsmirigy problémák
  • a prosztata, vagy a húgycső gyulladása
  • ejakulációs rendszer kóros reflex tevékenysége
  • műtét, vagy trauma okozta idegrendszeri károsodás
  • szorongásra, vagy egyéb mentális problémákra alkalmazott gyógyszerek mellékhatása


     

Rizikófaktorok

Vannak olyan tényezők, melyek növelik a merevedési problémák előfordulásának esélyét. Ilyen például az erekciós zavar. Meglévő erekciós probléma esetén az illető az aktus során végig attól tart, hogy vajon meddig bírja merevedése, ezért akaratlanul is sietteti az ejakulációt, ami így már azelőtt jelentkezhet, hogy a partner eljuttatná az orgazmusig. (Amennyiben ez a probléma kiváltó oka, potencianövelő segítségével könnyedén kezelhető lehet.) Hasonlóan tudatalatti sürgetést válthat ki a férfiból gyakorlatilag bármely egészségügyi probléma, mely aggodalmat okoz az együttlét során.

Régóta bizonyított tény, hogy a stressz negatívan hat a koncentrációra. Stressz alatt csökken a relaxációs képesség, így könnyebben fordul elő korai magömlés.
 

A korai magömlés kezelése

 

A korai magömlés nem jelenti azt, hogy többé már nem lehet mindkét fél számára kielégítő a szex. A tünetek különböző módokon enyhíthetők, vagy akár meg is szüntethetők. Az első feladat azonban az lesz, hogy kiderüljenek a korai magömlés okai. Ha ez megvan, megkezdődhet a célirányos kezelés. Ehhez az alábbi módszereket, vagy módszerek kombinációját ajánljuk.

 

Szexuálterápia

A problémával bátran igénybe vehetjük a szexuálterápia lehetőségeit. Ez esetben egy szexológus segít feltárni a tünetek hátterében meghúzódó okokat és ad tippeket, javasol gyakorlatokat a probléma megszüntetésére, a funkciózavar kezelésére.

 

Gyakorlati technikák - A korai magömlés kezelése házilag
 

Létezik néhány gyakorlati módszer, melyeket alkalmazva, a korai magömlés kezelése házilag is kivitelezhető lehet.


Nyomás technika: A nyomás technika régóta ismert és gyakorolt módja az ejakuláció késleltetésének. A nyomás technika lényege, hogy mikor a férfi előjáték során úgy érzi, hogy közel áll az ejakulációhoz, ő maga, vagy a partnere nyomást fejt ki a pénisz makk és pénisztörzs közötti részére. A nyomás következtében a magömlésre való késztetés elmúlik. Ezt követően a szexuális ingerlés tovább folytatható. Ha ismét idejekorán jelentkezne az orgazmus, ismételt nyomással az inger újból megszüntethető. A gyakorlat folytatásával, mire behatolásra kerül sor, az ejakuláció már némileg késleltetve fog jelentkezni. A gyakorlatsorozattal idővel lassan megtanulható a magömlés tudatos késleltetése is.


Megszakítás: Az ejakuléció bekövetkezte előtt nagyjából 30-50 másodperccel a férfi már érzi, hogy közel a az orgazmus. Egy kis odafigyeléssel és gyakorlással ki lehet tapasztalni, hogy a test mely rezgései jelzik biztosan az ejakuláció gyors bekövetkezését. Ha észreveszed a jeleket, tudod majd, hogy mikor kell abbahagyni a szexuális ingerlést, mikor kell megszakítani azt. A megszakítással az inger lassan csillapul és folytatható az együttlét ott, ahol abbamaradt.

 

Megfelelő pozíció megtalálása: Vannak olyan szex pózok, melyek során a felek jobban- vagy kevésbé intenzíven érzékelik az ingerlést. Meg kell találni azt a testhelyzetet, melyben a partner élheti át az együttlétet intenzívebben, míg a korai magömléstől fenyegetett férfi kevésbé intenzíven. Ha ez a pozíció megvan, az „erőviszonyok” kiegyenlítődnek és nagyobb eséllyel érhető el, hogy a magömlés bekövetkezte előtt a másik fél is elérje az orgazmust.

 

Hosszú előjáték: Ha már „erőviszonyok kiegyenlítéséről” beszéltünk… Az előjáték a szex fontos része és a korai ejakulációval küzdők profitálhatnak is belőle. Kellően intenzív és hosszú előjátékkal elérhető, hogy a partner olyan magas szintű vágyakozást érezzen, az ingerküszöbének olyannyira a határára kerüljön, hogy a behatolást követően ő is másodperceken belül eljusson az orgazmusig. Ha ezt sikerül kivitelezni, a partnerek összecsiszolódnak, gyakorlatilag megszűntethető a ejakulációs probléma.

 

A magömlés késleltetése a PC izom megerősítésével

Ez a módszer az elszorításos módszer egy alternatív változata. Ez esetben nem kell kézzel elszorítani a péniszt, hanem egy bizonyos izom fejlesztésével, belülről is elszoríthatjuk a magömlés útját. Ahhoz, hogy ennek a képességnek a birtokába jussunk, némi gyakorlásra és az izom fejlesztésére, erősítésére lesz szükség. (Ez gyakorlati ugyanaz az izom, ami a vizelet visszatartásáért is felelős. Rövidebb-hosszabb összehúzásokkal erősíthető. Lényegét tekintve nem más ez, mint egyfajta intim torna a férfiak számára.)

 

A korai magömlés gyógyszeres kezelése

Vannak bizonyos gyógyszerek, és gyógyszer hatóanyagú krémek, melyek csökkentik a pénisz érzékenységét és így a magömlés bekövetkezését is. Mivel gyógyszerekről beszélünk, így ezeket a termékeket kizárólag orvos írhatja fel a páciens számára. Alkalmazásuk fokozott körültekintést igényel, a gyógyszer hatóanyagok ugyanis mellékhatásként hányingert, álmosságot, csökkent libidót és egyéb kellemetlen tüneteket okozhatnak.

 

Étrend kiegészítőkkel a korai magömlés ellen

Szerencsére nem feltétlen kell gyógyszerekhez fordulni ahhoz, hogy a problémát orvosoljuk. Megannyi olyan gyógynövény van, mely bizonyítottan jótékonyan hat az ejakuláció késleltetésére, így tehát a korai magömlés kezelésére is. Ezekből a gyógynövényekből aztán könnyen és kényelmesen alkalmazható kapszulák és krémek készülnek, melyek megkönnyítik a férfiak életét. Az ejakulációt késleltető krémek alkalmazást követően csökkentik a pénisz érzékenységét, így intenzívebb, hosszabban tartó ingerlésre lesz szükség az orgazmus eléréséhez. 

A magömlést késleltető étrend kiegészítők gyógynövényi hatóanyagokkal érik el a kívánt célt. A gyógyszerekkel szemben nagy előnyük, hogy alkalmazásuk nem jár ismert mellékhatással, megvásárlásuk pedig nem igényel előzetes orvosi vizsgálatot, vagy receptet. Az OÉTI által bevizsgált, minőségi termékek biztonságosan megvásárolhatók online, webáruházunkból is. 

long love korai magömlés ellen


 

Késleltető hatású óvszerek 

Egy vastagabb óvszer csökkenti a szexuális inger intenzitását, így már önmagában is nyújthat némi segítséget a késleltetésben. Vannak azonban olyan speciális kialakítású óvszerek, melyek kifejezetten azzal a céllal készültek, hogy elnyújtsák az aktust. Ezek az óvszerek is hasonló anyagokat tartalmaznak, mint a gyógynövényi késleltető krémek. Olyan anyagokat, melyek csökkentik a pénisz érzékenységét, így biztosítva lehetőséget a hosszabb együttlétre.

 

Párkapcsolatban élni kielégítő szex nélkül szinte lehetetlen dolog. A párok először talán beletörődnek a problémába, majd a kellemetlenségeket kerülve egyre ritkább lesz közöttük az együttlét, míg végül a szexuális probléma sok esetben a párkapcsolat végéhez vezet.

A probléma azonban orvosolható, így nem szabad véka alá rejteni. A hosszú idő óta végre elért siker, mikor a férfi megtapasztalja, hogy képes lehet uralni magömlését, már egyenes út a megoldás felé. Az első apróbb sikerekkel már megnövekszik az önbizalom, ami